tata i beba

Foto: PIXABAY

ZAŠTO I MUŠKARCI PATE OD DEPRESIJE NAKON ROĐENJA BEBE

Najlepša vest je stigla do nas – svet je bogatiji za još jednu bebu, neka devojka je postala majka, neki muškarac je postao otac. Dok mladi tata nestrpljivo čeka ispred porodilišta, mlada majka se pojavljuje lepša nego ikad sa svojim novim malim saputnikom. No, šta se dešava nakon ovog divnog prizora? Istina je da roditelji počinju da prepoznaju sve procese koji ih dovode u svet odgovornih i odraslih. Dojenje, prilagođavanje novom načinu života i nestabilni hormoni ne dozvoljavaju mladoj mami da se vrati svojim navikama. Sa druge strane, ako ste mislili da njen partner, mladi tata, ostaje na bezbednom, ipak pročitajte ovaj tekst.

 

Posttraumska depresija ili „plava beba” je poremećaj koji se javi kod oko 13-15% mladih majki, ali ne zaobilazi ni muškarce. Koji su to uzroci koji utiču na neobjašnjivu tugu mladog oca i neočekivanu situaciju nakon rođenja deteta? Prema poslednjem istraživanju Univerziteta u Oklandu (Novi Zeland) sprovedenom na 3,523 osobe starosti od 33 godine, 2,3% je pokazalo simptome depresije tokom trudnoće partnerke i 4,3% nakon rođenja deteta. Sociolog Roberto Fumgali se bavio ovim istraživanjem i naveo nekoliko razloga zbog kojih muškarac menja raspoloženje pred vratima roditeljstva. Često su to skriveni motivi kod onih osoba koje ne pokazuju patnju ili probleme, tj. kod zatvorenih osoba koji se ustručavaju da zatraže pomoć kako bi saznali nešto više o promenama koje nastaju onda kada u njihov život dođe beba. Ovo je fenomen koji se još uvek istražuje u zapadnim društvima. Nastavlja se dosta međunarodnih istraživanja kako bi izašli na videlo strahovi koje imaju muškarci kada postanu roditelji.

 

Međutim, ako žene pate od depresije i ako su takvi simptomi sasvim prirodni zbog jakih hormonskih promena, šta onda uzrokuje depresiju kod muškaraca? Prema Fumgaliju, uzrok je kulturološke prirode. U poslednjim decenijama društvo se mnogo promenilo i mladi očevi su prisiljeni da se vrate u obrasce i oblike roditelja. Danas su pojmovi „mama” i „tata” zamenljivi i profesionalno i emocionalno. Nova generacija očeva mora da ima autoritet i odgovornost, ali da takođe budu empatični i sa ukusom. Koja su raspoloživa pravna sredstva? Stručnjaci priznaju da većina očeva pati od depresije nakon rođenja deteta, ali ne prepoznaju je kao poremećaj već kao jednu od njihovih slabosti. Jedino rešenje za to bilo bi smanjivanje stereotipa muškaraca koji ne pričaju o svojim osećanjima. Neophodno je da čovek dozvoli sebi da pati, da prihvati psihološku podršku i pomoć partnera.

 

Novopečeni roditelji, cenite ovaj savet. Svi imaju razumevanja za vas. Kada prebrodite kritičan period, pred vama se nalazi najlepši segment života – biti roditelj i osećati neizmernu ljubav prema nekome je neprocenjivo. Dobrodošli u svet roditeljstva.

Prijatelj portala