PAUK

Foto: PIXABAY

STRAH OD PAUKOVA ČINI DA IH VIDIMO VEĆIM NEGO ŠTO ZAISTA JESU

Moderne studije su otkrile da ljudi koji se plaše paukova vide ih većim nego što jesu, a Red Info Portal vam predstavlja kako je došlo do istraživanja o ovim nimalo omiljenim stvorenjima.

 

Stranica „CBC News“ je napomenula da je istraživač, Tali Leibovič, sa Univerziteta „Ibn Gorion“ , izjavio da sam strah od paukova tera ljude da ih vide većim nego što oni zapravo jesu. Istraživači su naveli da ideja studije potiče iz iskustva u stvarnom životu. Naime, Nadža Kohen, student postdiplomskih studija psihologije na Univerzitetu, koji ima fobiju od paukova, video je pauka kako puzi i tražio od Leiboviča da ga ubije jer je bio ogroman. Leibovič je obrazložio da ono što je bilo izrazito čudno je to što je pauk zapravo bio mali. Zbog toga, istraživači su počeli da prikupljaju iskustva kako bi saznali da li fobija od paukova utiče na njihovu percepciju kod ljudi. Studija je pokrila samo žene, s obzirom da se one više boje paukova od muškaraca. Rezultati studije koja je objavljena u časopisu „Biološka psihologija” su da studentkinje koje imaju fobiju od paukova preuveličavaju njihovu veličinu.

 

 

 

Sa druge strane, naučnici su nastavili da analiziraju i bezbrojne hemijske elemente koji su prisutni u paukovom otrovu. U svom istraživanju fokusirali su se na 206 vrsta paukova i u njihovom otrovu su pronašli supstance koje mogu da zaustave neurološku aktivnost preko određenih kanala. Ovi rezultati verovatno potiču of proizvoda nove grupe analgetika za jake bolove.

 

Dugo se u nauci raspravlja o tome da li nam je strah od paukova urođen ili se radi o stečenom, kulturološkom strahu. Mnoga mišljenja zastupaju da je strah i gađenje koji neki među nama osećaju prema paukovima zapravo nasleđen nagon za preživljavanjem koji se razvio u davnim vremenima. Bilo kako bilo, ni naši preci, a ni mi danas u zaštićenom i modernom svetu sigurno se baš i ne obradujemo kada se susretnemo sa ovim stvorenjima.

 

Prijatelj portala