Foto: PIXABAY

OKSITOCIN PROTIV RASKIDA

Znate li šta se dešava u vašem telu kada imate problema u vezi? Red Info Portal vam objašnjava kako se hormoni bore da ne dođe do raskida.

Naučnici smatraju da vam oksitocin može pomoći da se angažujete kada vam je veza ugrožena.

Ovaj hormon je takođe poznat kao hormon ljubavi. On doprinosi učvršćivanju veza među ljudima, a luče ga i majke i deca prilikom dojenja.

Najnovije istraživanje ovog hormona je pokazalo da nivo oksitocina u telu raste ako osećamo da se partner ne angažuje dovoljno u vezi. Ako osetite da je partner manje zainteresovan od vas, telo će lučiti ovaj hormon ne bi li vam pomoglo da poradite na odnosu.

Kada je veza u škripcu, kontakt između partnera postaje slabiji, ranjiviji i manje intiman. Kada osetimo da emotivna veza slabi, u našem telu se pali alarm. Samim tim počinjemo da se bojimo da ćemo biti napušteni i naši postulati postaju poljuljani. Tada nas oksitocin motiviše da uradimo nešto za vezu. To može biti izliv besa, ili pak razumevanja, romantični čin ili prilagođavanje partneru. Dešava se da po svaku cenu pokušavamo da sačuvamo ljubav.

Ali neretko se ovaj alarm upali prekasno, ili se ne upali uopšte. Nikolas Grebe, jedan od glavnih istraživača ove studije, kaže da je studija zasnovana na osobama koje su želele da poprave situaciju u vezi. Kada su obe strane bile nezainteresovane i spremne za raskid, visok nivo oksitocina nije bio očitan.

Ako osetite da se partner trudi da vam bude bolje, to je zahvaljujući oksitocinu i tome što mu je još uvek stalo do vas. Ne zaboravite to.

Prijatelj portala