DETE SA AUTIZMOM

Foto: PIXABAY

KONTAKT OČIMA KOD DECE SA AUTISTIČNIM POREMEĆAJIMA

Red Info Portal prenosi zanimljiv članak sa češkog portala Primar. Reč je o naučnom otkriću koje se bavi tematikom zašto autistična deca ne gledaju u oči tokom interakcije sa drugim ljudima. Pretpostavka da je autističnoj deci pogled neprijatan ovim istraživanjem, nije se potvrdila. Kako bi se lakše ova situacija sagledala, izvor navodi da prilikom komunikacije sa autističnim detetom ono počinje da „luta” pogledom po okolini. U ovakvim okolnostima na licu autističnog deteta vidite nezainteresovanost, a sam razgovor postaje zahtevan zbog toga što gotovo da ne možete uhvatiti njegov pogled.

Ova nova studija nastala je zajedničkim radom Centra za negu autistične dece Markus, Centra za autizam u Atlanti, i Univerziteta Emori Medicinskog fakulteta, pa svi oni zajedno doprinose u objašnjavanju zašto autistična deca izbegavaju pogled. U eksperimentima koji su gore navedene ustanove obavile učestvovalo je stotinu dece sa autizmom, ali i deca bez autističnih poremećaja. Naučnici su deci projektovali pažljivo pripremljene video klipove i na tome se baziralo praćenje njihove reakcije. Eksperiment se sastojao od toga da je naučni tim pre početka svakog video klipa emitovao sliku koja je bila malog formata i koja je imala ulogu da privuče pažnju dece. Nakon ovih slika sledili su kadrovi ljudskih lica, a istraživači su snimili pokrete dečijih očiju, pa im je nakon eksperimenta uspelo da presude dugogodišnji spor o uzrocima, zbog kojih se javlja takozvani poremećaj autističnog spektra. 

Rezultati koje je ovo istraživanje donelo javnosti kažu da deca ne smatraju kontakt očima neprijatnim, već ne shvataju njegov značaj. Autistična deca ne mogu da pročitaju socijalne informacije u očima drugih ljudi, što je značajan sastavni deo naše komunikacije i interakcije. Ako bi autističnoj deci pogled u oči bio neprijatan, oni bi se trudili po svaku cenu da odvrate pogled. Međutim, to se u ovom istraživanju nije desilo, jer veliki broj autistične dece kontakt očima nije prekinulo. Rezultati studije bi mogli značajno da pomognu pri lečenju dece sa autizmom. Terapija u slučaju da deca ne žele gledati u oči zato što im je to neprijatno, nastavila bi se drugačije. Zaključak stručne javnosti ide u pravcu da će se naredna ispitivanja usredsrediti na prave aspekte mozga, koji utiču na ponašanje dece. „Na osnovu otkrića se već razvijaju i testiraju novi lekovi”, govori istraživač Dzenifer Moriuhi, koji je takođe dao svoje mišljenje o ovoj studiji koju je objavio američki časopis specijalizovan za tematiku iz oblasti psihijatrije.

 

Prijatelj portala