Foto: Picjumbo

GUBLJENJE VREMENA POBOLJŠAVA NAŠU PRODUKTIVNOST

Živimo u vremenu u kojem se veličaju multitasking i posvećenost radu, odlike koje se smatraju osnovom efikasnog rada. Međutim, sve više stručnjaka smatra da bi trebalo da pravimo pauze i naučimo da gubimo vreme.

U intervjuu koji je sprovela Olivija Goldhil za časopis Kvarc, psiholog Majkl Gatridž je istakao da se ukorenilo pogrešno shvatanje termina multitasking: jedno je biti sposoban za obavljanje više aktivnosti istovremeno, a drugo biti opterećen poslom ili živeti sa idejom da uvek moramo biti dostupni i povezani. U tom slučaju, „uveravamo sebe da je u pitanju multitasking, dok u stvari ulažemo i više nego što je potrebno energije za obavljanje poslova, čak i onih najjednostavnijih“. Dakle, nije jedini problem činjenica da nam pažnju odvraćaju razne aktivnosti, već i pitanje korisnosti odmora.

Napraviti pauzu znači „napuniti baterije i resetovati mozak“, nastavlja Majkl Gatridž. Veoma je važno da naučimo da ih rasporedimo, a da pritom ne osećamo grižu savesti zato što „gubimo vreme“ i da naučimo da se u tom trenutku privremeno isključimo. Gatridž priznaje da poznaje neke upravnike koji u slobodno vreme gledaju dvostruko ubrzan film da bi za kratko vreme saznali o čemu se radi: pored toga što na taj način uopšte ne uživaju u njemu, oni i dalje razmišljaju o poslu, tako da se uopšte ne odmaraju.

Foto: Picjumbo


Jasno je da je tema osetljiva i subjektivna, jer je srž problema dozvoliti sebi pauzu, a da pritom ne osećamo grižu savesti ili da se plašimo da ćemo nešto propustiti. Lako je dati savet, ali nije lako sprovesti ga u delo. Gatridž takođe ističe da su „čak i fabrike u viktorijansko doba predviđale neku vrstu pauze za odmor“, a govorimo o vremenu kada se nisu poštovala prava radnika.

Prijatelj portala