DETE SUPERMEN

Foto: PIXABAY

SKRIVENA LJUDSKA SNAGA

Svi smo nekada čuli ili pročitali u vestima da je neko zbog voljene osobe uspeo da podigne automobil! Iako nam zvuči neverovatno i filmski, ovakvi podvizi se dešavaju i u stvarnosti.

Kako je moguće da obični prolaznik podigne automobil težak jednu i po tonu ako rekord podizanja tegova iznosi nekih 524 kilograma? Da li ovakve osobe poseduju neku supermoć ili snagu? Imamo li svi neku skrivenu snagu koja prevazilazi dosadašnje ljudske granice?

Znamo da postoje osobe poput Haftora Julijusa Bjernsona Hafþór Júlíus Björnsson, poznatom po ulozi Planine The mountain u seriji Igra prestola Game of Thrones, koji je u 2015. proglašen „najjačim čovekom u Evropi” jer je sposoban da podigne kola od 305 kilograma. Međutim, imamo li svi neku skrivenu snagu koja prevazilazi dosadašnje ljudske granice?

Ovaj fenomen je poznat kao „histerična snaga” i obično se ispoljava kada se nalazimo u situacijama „život ili smrt”. Nešto što u velikoj meri otežava posao naučnika kada treba da analiziraju ovakve pojave je to da nikoga ne mogu da uvere da neće umreti prilikom eksperimenta. Međutim, postoje serije istraživanja na ovu temu kada su u pitanju sportisti i njihova fizička i psihološka izdržljivost. Neki ističu da smo jači nego što mislimo i da svakodnevno koristimo najmanju količinu „motornih jedinica” mišića i nerava da bismo izvršili određene radnje, sve je to jedan mehanizam tela koji nas štiti od mogućih preloma ili uganuća. Snaga se nalazi u našoj unutrašnjosti, ali čak i profesionalni sportisti ne uspevaju da uvide sav njen opseg. Naš mozak je taj koji se stara o tome da ne pređemo određene nivoe, ali trenirajući možemo da podnesemo i proširimo prag bola i uspemo da poboljšamo svoj život. A da li postoji objašnjenje ove „herkulovske” snage koja se ispoljava u pomenutim situacijama?

LETI DEVOJKA
Foto: PIXABAY

Doza adrenalina

„Injekcija adrenalina” koja se brzo širi u celom našem telu što povećava frekventnost disanja i otkucaja srca ispunjavajući naše mišiće oksidovanom krvlju koja je pogodna za jače kontrakcije i smanjivanje bola. Po mišljenju Roser Batalja Sera (Roser Batalla Serra) kliničkog psihologa i člana Zvanične škole Psihologije u Kataloniji (Col•legi Oficial de Psicologia de Catalunya), odgovori osoba koje su bile u životnoj opasnosti nisu nadljudski, već pokazuju koliko je zapravo savršen naš nervni sistem. Radi se o ljudskim postupcima koji su okrenuti ka sopstvenom preživljavanju ili preživljavanju drugih, u njima se nervni sistem organizuje da bi mogao da se suoči, uspešno reši problem i spasi život.

Deo mozga koji preuzima primat u ovim situacijama je deo koji se bavi instinktivnim osećajima. „Postoje takozvani sistemi bioloških akcija zbog kojih smo genetski programirani da bezuslovno odreagujemo na stimuluse koji se javljaju u teškim situacijama, ovi stimulusi aktiviraju i podstiču hormonske promene”, zaključuje Batalja Sera.

Sada znamo da možemo da uradimo mnogo više stvari nego što smo mogli i da zamislimo jer se sva snaga nalazi i ispoljava iz naše unutrašnjosti.

 

Prijatelj portala