Foto: Pixabay

ZDRAV SAN ZA DOBAR DAN

Da li ste se ikada zapitali zašto ne sanjate kada spavate? Istina je da ukoliko dovoljno spavate noću, ne uzimate lekove, alkohol ili droge, zapravo sanjate, samo se toga ne sećate, osim ako vas snovi ne probude.

Faze sna
U budnom stanju su nam aktivni gama talasi, visoki beta talasi, srednji beta talasi, beta senzo-motorni talasi, alfa i teta moždani talasi. Ono što bi se videlo na EEG-u (elektroencefalografu), koji prati električnu aktivnost našeg mozga, su naši kombinovani moždani talasi.

Faza 1
Kada dremamo, ali ne spavamo, jačaju alfa i teta talasi i tada imamo periode pospanosti koji liče na dnevna sanjarenja, osim što predstavljaju početak sna. To je zanimljivo stanje jer se pojavljuje i tokom dana. Ovi moždani talasi se kod nekih više javljaju nego kod ostalih.

Alfa talasi se javljaju kod ljudi koji meditiraju, ili kod onih koji se mole jer su koncentrisani na molitvu. To je mirno stanje za mozak. U ovoj fazi je moguće je iskusiti neobične i živopisne senzacije ili osećaj padanja praćen iznenadnim pokretima ruku i nogu ili drugih mišića. Ovaj pojam se naziva hipnagoška halucinacija. Može vam se čak učiniti da čujete kako vas neko doziva, ili telefon kako zvoni.

Postepeno nam se pojavljuju teta moždani talasi. To je faza između jave i sna. Obično traje 5 do 10 minuta. Istraživanje je pokazalo da ljudima prosečno treba oko 7 minuta da bi zaspali.

Faza 2
Druga faza sna taje oko 20 minuta. Naš mozak počinje da proizvodi veoma kratke periode brze, ritmične moždane aktivnosti koje su poznate kao vretena spavanja ili salve valova. U ovoj fazi opada telesna temperatura i usporava se srčani ritam.

Faza 3
Delta talasi, duboki i spori moždani talasi, počinju se javljati u ovoj fazi sna. Ovo je prelazni period između lakog i dubokog sna.

Faza 4
Faza 4 se ponekad naziva delta san, zbog prisustva delta talasa. Za nju je karakterističan dubok san koji traje oko 30 minuta. Mesečarenje i mokrenje u krevetu se obično javljaju na kraju faze 4, što ne uključuje probleme koji mogu nastati kao posledica uzimanja lekova za nesanicu, poput zolpidema i ezopiklona.

Faza 5 – REM
Snovi se javljaju u petoj fazi sna, poznatoj kao REM faza. REM san karakterišu brzi pokreti oka, povećano disanje i pojačana moždana aktivnost. REM san se takođe naziva i „paradoksalni san” jer, dok mozak i drugi telesni sistemi postaju aktivniji, vaši voljni mišići postaju opušteniji, ili čak ukočeni. Voljni mišići su oni koje možete da pokrećete sami, kao što su vaše noge i ruke, a nevoljni mišići su npr. vaše srce i creva, koji se pokreću sami od sebe.

Najčešće sanjamo u REM fazi. Moguće je da vam se slike stvaraju u mozgu i u ranijim fazama, posebno kada prolazite kroz alfa ili teta fazu, ali zaista sanjate samo u REM fazi.

Ovaj period mišićne ukočenosti je urođeni mehanizam samoodbrane koji vas čuva da se ne povredite. Kada ste ukočeni, ne možete da iskočite iz kreveta i bežite. Da li se nekada osećate kao da ne možete da pobegnete dok sanjate? Istina je da ne možete. Možete da dišete i vaše srce radi, ali ne možete se zaista pomerati.

Ciklusi sna
Spavanje ne prolazi redom kroz sve ove faze. San počinje u fazi 1 i nastavlja se u fazama 2, 3 i 4. Nakon faze 4, faze 2 i 3 se ponavljaju, pre nego što uđemo u REM fazu. Nakon što se REM faza završi, najčešće se vratimo u drugu fazu sna. U toku noći san prođe kroz ovaj ciklus 4 do 5 puta.

Najčešće ulazimo u REM fazu sna 90 minuta nakon što zaspimo. Prvi ciklus REM faze obično traje vrlo kratko, ali sa svakim novim ciklusom postaje sve duži. Zbog ovoga nam je potrebno višesatno spavanje svake noći. Ako spavamo u kratkim intervalima, ne možemo da prođemo kroz sve faze koje su nam neophodne da bismo ostali zdravi. Kako naše spavanje napreduje, REM faza može da potraje čak i do jednog sata. Ako ste se nekada zapitali zašto vam se čini da ste dugo sanjali, znajte da zaista i jeste. Nasuprot ranijim verovanjima, snovi zapravo i traju onoliko dugo koliko nam se i čini.

Prispavalo vam se? Lepo spavajte i sanjajte.

Prijatelj portala