KORONA VIRUS

Foto: PIXABAY

ŠTA JE PNEUMONIJA I DA LI JE ONA POSLEDNJI STADIJUM KORONA VIRUSA?

Pneumonija je termin sa kojim se ovih dana često susrećemo. Pandemija virusa nas dovodi do toga da je neophodno znati šta koji medicinski termin znači ne bismo li shvatili težinu oboljenja koja nas mogu zadesiti. Onda kada budemo svesni posledica možda ćemo biti više odgovorni i ostajati kod kuće.

Dakle, drugi naziv poznat narodu za ovo oboljenje jeste upala pluća. Upala pluća je akutno, najčešće infektivno zapaljenje plućne maramice koje zahvata alveolne prostore i prostor između alveola. Pneumoniju karakteriše povišena temperatura sa otežanim, plitkim i ubrzanim disanjem. Kada je upala pluća šire lokalizovana, govori se o bronhopneumoniji.

Upala pluća predstavlja najopasnije oboljenje respiratornog sistema i može biti uzrokovana različitim mikroorganizmima. Tipične upale pluća izazvane su bakterijama. Atipične pneumonije uzrokuju bakterije Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Legionella, ali i respiratorni virus kao što je slučaj sa korona virusom danas. One počinju sporije, sa blažim simptomima. Kašalj se obično zapaža nakon 3 do 4 dana, i uglavnom je suv i iritabilan, bez mogućnosti iskašljavanja. Zbog nekarakterističnih simptoma dijagnoza se postavlja kasnije nego u bakterijskim pneumonijama. 

Kako se naš imuni sistem brani od ovakvih infekcija? Ćelije našeg imunog sistema napadaju uljeze kao što su bakterije i virusi. Na taj nacin telo pokusšva da nas zaštiti. Međutim, ukoliko je naš imuni sistem oslabljen zbog starosti ili bolesti, uljezi počinju da preplavljuju ćelije našeg imunog sistema i da se umnožavaju. Tada se naše alveole inficiraju i pune tečnošću. Na taj način telo teško uspeva da dobije kiseonik.

U rizičnu grupu spadaju osobe starije od 65 godina kod kojih postepeno slabe mehanizmi odbrane od infekcija, osobe sa hroničnim bolestima (hronična opstruktivna bolest pluća, bolesti srca, bubrega i jetre, ateroskleroza, dijabetes, maligne bolesti), kao i ležeći i slabopokretni pacijenti.

Simptomi pneumonije su otežano disanje, bol i pritisak u grudima, kašalj, visoka temperatura, glavobolja, dezorijentisanost i bol u mišićima.

Onog trenutka kada pneumonija dovede do ozbiljnih komlikacija, pacijent se stavlja na respirator – mašina koja će pomagati pacijentu da diše. Ovo je poslednji stadijum, te će se pacijent nakon ovoga ili oporaviti ili izgubiti svoj život.

Nakon što ste se informisali šta je pneumonija i šta vas tačno može zadesiti ukoliko je dobijete zbog infekcije korona virusom, verujemo da vam neće teško pasti da ostanete kod kuće, zar ne?

Prijatelj portala