DEČIJE PATIKE I TRUDNA ŽENA U POZADINI

Foto: PIXABAY.COM

DEČAK ILI DEVOJČICA – ODGOVOR VEĆ U OSMOJ NEDELJI!

Roze mašnica ili plava? Samo jedna kapljica krvi može otkriti pol deteta, tako što analizira tragove njegove DNK u krvi majke. Red Info Portal vam predstavlja novi prenatalni neinvazivni test.  

Donedavno je trebalo biti strpljiv i sačekati drugo tromesečje trudnoće kako bi se saznao pol deteta, ali već par godina novi test, prenatalni neinvazivni skrining, baziran na DNK (Non Invasive Prenatal Testing), dozvoljava da se već u osmoj nedelji trudnoće sazna pol bebe. Naime, test putem jednostavne analize krvi analizira DNK fragmente fetusa koji slobodno kruže u majčinoj krvi. Test koji ne daje dijagnozu, već služi za skrining, zasad je korišćen više za analiziranje verovatnoće da fetus ima neku od anomalija koje se tiču broja hromozoma, poput Daunovog sindroma, nego za određivanje pola deteta.

Brzo i (skoro) bezbolno

U skorije vreme test je postao još brži i lakši, te je dovoljno uzeti samo jednu kap krvi iz prsta majke, da bi se odredio pol bebe. Naučnici iz laboratorije Sabin, brazilske firme koja je specijalizovana u medicinskoj dijagnostici, pokazali su da je jedan površinski ubod, kao na primer ubod olovke koja meri šećer u krvi, dovoljan da se odredi pol fetusa sa stopostotnom sigurnošću. Test je pre toga ispitan na 100 žena u osmoj nedelji trudnoće. 

Nađi uljeza

U analiziranoj kapi krvi traži se hromozom Y, koji je prisutan samo u muškoj DNK. Stoga, ako je on prisutan, u pitanju je muški fetus, a ako nije, radi se o ženskom. Tim dalje proverava da li se ova brza procedura može koristiti i za isključivanje Daunovog sindroma.

STOMAK TRUDNE ŽENE

Foto: PIXABAY

Za i protiv

Ovaj test ne služi samo tome da zadovolji roditeljsku znatiželju, već može služiti i da prati trudnoću koja je pod rizikom od raznih genetskih bolesti, koje su usko povezane sa polom deteta. Na primer, samo muškarci nasleđuju Dišenovu distrofiju (DMD) od zdrave majke koja je nosilac. Ali takođe, samo jedan jednostavni test može pomoći u odabiru prekida trudnoće u zavisnosti od pola deteta koji se očekuje, kao na primer u Kini ili Indiji. Saznanje da se očekuje devojčica povećava rizik od prekida trudnoće i samim tim ova praksa postaje sve češća u pojedinim državama.

S obzirom na to da je medicina napredovala, dobro je iskoristiti sve mogućnosti koje nam ona danas pruža i time pružiti sebi i svojoj porodici sigurnost i mir. Verujemo da će novih mogućnosti biti još više u nekoj bliskoj budućnosti, te da će one biti bezbedne i vrlo korisne za čoveka.

 

 

Prijatelj portala