Planeta Mars je u prvom planu a u pozadini je Sunce

Foto: PIXABAY

NASA PLANIRA ŽIVOT NA MARSU

Naučnici NASA istraživačkog centra objavili su kako planiraju da vrate Marsu izgubljenu atmosferu i ponovo oforme uslove za život na crvenoj planeti, što će koristiti budućim generacijama koje će kolonizovati ovu planetu. Naime, oni planiraju da lansiraju magnetno polje u svemir, da zaštite Mars od udara solarnih vetrova i na taj način bi ponovo mogla da se oformi atmosfera crvene planete, a teraformiranjem sredine ponovo bi se pojavila voda u tečnom stanju na površini Marsa.

Mars možda izgleda kao hladna, nezanimljiva pustoš, međutim, smatra se da je ova planeta nekada imala gustu atmosferu i prostrane okeane pune tekuće vode, kao i topliju klimu koja je pogodna za život. Naučnici misle da se zaštitno magnetno polje crvene planete urušilo pre milijardu godina, a da su od tada solarni vetrovi polako uništavali atmosferu.

NASA svojim simulacijama želi da poruči kako je moguće da se na prirodan način ponovo oformi atmosfera Marsa – način koji ne zahteva upotrebu nuklearnog oružja, kako je tvrdio Ilon Mask, kanadsko-američki biznismen, inženjer i investitior. Umesto toga, ova svemirska agencija smatra da bi dovoljno snažno magnetno polje moglo da zameni izgubljenu magnetosferu Marsa, dajući priliku planeti da na prirodan način oformi svoju atmosferu.

U novom broju jednog časopisa Planetary Science Vision 2050 Workshop, predstavnik NASA odeljena za planetarno ispitivanje, Džim Grin, izjavio je kako bi lansiranje veštačke magnetosfere zasigurno zaštitilo Mars od štetnih uticaja Sunca. Takođe, na ovaj način bi se smanjila erozija izazvana solarnim vetrovima u jonosferi i gornjim delovima atmosfere, što bi dozvolilo Marsu da poveća atmosferski pritisak i temperaturu tokom vremena.

 

Svemirska letilica na drugoj planeti, na Marsu

Foto: PIXABAY

NASA tim je svestan da ova zamisao zvuči nestvarno, međutim, oni nas podsećaju da se sprovodi istraživanje o maloj magnetosferi koja bi mogla da zaštiti astronaute i letelice od kosmičke radijacije i smatraju da bi isti koncept, samo u većim razmerama, mogao da se primeni i na Mars. Grin je rekao i da je sada neophodno da se pojača snaga magnetnog polja kako bi ono moglo da zaštiti čitavu planetu. Takođe, potrebno ga je podesiti tako da u svakom trenutku odbija solarne vetrove. Stručni tim smatra da će se preusmerenjem uticaja solarnih vetrova atmosfera na Marsu povratiti za nekoliko godina, uz atmosferski pritisak upola manji nego što je na Zemlji.

Kako atmosfera bude postajala gušća, tim pretpostavlja da će temperatura porasti za 4 stepena na Celzijusovoj skali, što bi bilo dovoljno da se led ugljen-dioksida otopi na polovima Crvene planete. Ukoliko se ovo dogodi, ugljenik u atmoosferi bi pomogao toploti da se zadrži na površini, kao što je to slučaj sa Zemljom. Tako bi se pokrenuo efekat staklene bašte koji bi otopio zaleđenu vodu na Marsu, i na ovaj način bi ova planeta ponovo imala reke i okeane.

Ukoliko se planovi ostvare, kako stručni tim namerava, u razmaku od samo nekoliko generacija, Mars bi mogao da povrati neke izgubljene karakteristike koje bi, na ovoj planeti, učinile život mogućim.

Tim shvata da je za sada sve ovo samo plan, međutim, ovaj plan predstavlja izvanrednu zamisao koju je moguće ostvariti u godinama koje su pred nama. Naučnici planiraju da nastave sa proučavanjem mogućnosti kako bi došli do tačnih proračuna o tome koliko će vremena biti potrebno da se klima promeni.

Ukoliko se ovaj koncept pokaže izvodljivim, nema sumnje da će se u potpunosti promeniti planovi za kolonizaciju Marsa u budućnosti. Naučnici su objasnili da će unapređena atmosfera omogućiti bolji rad opreme poslate na površinu Marsa, zaštitiće planetu od kosmičke i solarne radijacije, a „slobodni vazduh” efekta staklene baste će raditi u korist ove planete. Idemo na Mars!

Prijatelj portala