RAZNOBOJNI RUŽEVI

Foto: PIXABAY

PRVI POSTOJANI RUŽ NA SVETU – KOME TREBA DA ZAHVALIMO?

Danas je ovaj proizvod neminovna stavka u svakom ženskom neseseru. Ipak, mnogi i ne pomišljaju da postojani ruževi za usne nisu ni postojali pre Drugog svetskog rata. Za ovaj izum sve žene sveta treba da zahvale ni manje ni više nego – pogađajte! Ženi, naravno. Ko bi drugi i pomislio da je ovakav proizvod tako neophodan? Samo žene znaju koliko muka imaju sa nepostojanim ruževima koje valja nanositi posle svake ispijene kafe, posle ručka ili jednostavno nakon nekoliko sati, jer se boja razmazuje, bledi ili jednostavno previše isušuje usne.

Naučnica koja je mislila na sve ženske usne ovoga sveta bila je hemičarka Hejzel Bišop. Ona je za vreme Drugog svetskog rata bila angažovana na nekim jako važnim naučnim projektima, kao na primer proizvodnji i ispitivanju goriva za avione. Ipak, u slobodno vreme okupirale su je druge stvari. Četrdesetih godina dvadesetog veka sve više žena uključeno je u različite poslove i industriju. Međutim, iako su postale ozbiljna radna snaga, društvo je od njih i dalje očekivalo da u svakom momentu, kod kuće ili na poslu, budu doterane i našminkane. Hejzel Bišop bila je jedna od poslovnih žena Amerike i neprestano ju je mučilo to što je morala stalno da popravlja svoju šminku. To joj je oduzimalo dragocno vreme, pa je odlučila da učini nešto sjajno za sve žene ovoga sveta.

U slobodno vreme istraživala je kako se ruž za usne može poboljšati i kako se može doći do formule koja bi obezbedila postojanu boju i sveže usne. Postojeći ruževi isušivali su kožu i štetili usnama, a Hejzel je bila uverena da eksperimenti sa uljima i topljivim voskom mogu da je dovedu do konačnog rešenja za ove probleme.

ŠMINKANJE

Foto: PIXABAY

Njene nade nisu bile uzaludne, a inovativne ideje učinile su je prvom osobom koja je pronašla jedinstvenu formula. Na ovaj način Hejzel je napravila prekretnicu u kozmetičkoj industriji. Uskoro je osnovala i svoju kozmetičku kompaniju i u prve četiri godine uspela da zaradi 10 miliona dolara i da zauzme 25% ukupnog kozmetičkog tržišta u SAD. Ubrzo su i druge kozmetičke kuće počele da proizvode slične ruževe, kopirajući njenu formula, ali nisu uspele da postignu njen uspeh. Njeni ruževi prodavali su se po ceni od 1 dolara i obarali su svaki record. Hejzel je takođe proizvodila preparate za negu stopala i parfeme.

Hejzel Bišop promenila je živote milionima žena širom planete. Ipak ukoliko o njoj malo istražite na srpskim portalima, može vas zbuniti informacija da se iza ovog imena krije muškarac. Za neke od srpskih novinara izgleda da je traganje za pouzdanim informacijama pretežak posao, pa su ovu naučnicu nazvali američkim hemičarem. Možda ih je zbunlo njeno prezime? Ili je možda jednostavnije pomisliti da se naukom bave prvenstveno muškarci? Bilo kako bilo, svakom treba odati priznanje koje zaslužuje, pa ovim tekstom Red Info Portal ispravlja nepravdu nanetu ovoj vrsnoj hemičarki.

Tekst: Ana Savić

 

Prijatelj portala