MUŠKARAC U ODELU

Foto: PIXABAY

ODELO NE ČINI ČOVEKA — A IPAK MORAMO ZNATI KAKO PRAVILNO DA GA NOSIMO

MUŠKARAC U ODELU

Foto: PIXABAY

Odela nikada ne izlaze iz mode i svaki muškarac bi trebao da ima barem jedno odelo u ormanu. Ona čine i da izgledate lepše i da se osećate bolje u svojoj koži. Iako možda ne volite ili niste navikli da nosite odela, u nekoj situaciji ćete to ipak morati da učinite (venčanja, razgovor za posao). Red Info Portal vam predstavlja 9 načina kako da ispravno nosite odelo.

1. Otkopčajte donje dugme sakoa
Kada nosite odela sa dva dugmeta, donje dugme uvek treba otkopčati. Na taj način vas neće stezati i lepše će vam stajati. Kod odela sa tri dugmeta imate dve varijante. Možete da otkopčate dugme u sredini ili prva dva. Iako je ovo jednostavno pravilo, mnogi muškarci ipak greše i zakopčavaju sako pogrešno.

2. Vodite računa kako vam prijanja uz telo
Kod odela je najvažnije da vam bude skladno. Ukoliko ne šijete odela po meri i ukoliko ih kupujete u butiku, nemojte brinuti. Uvek možete da odnesete odelo kod krojača da ga prilagodi vašim merama. Ali postoji nekoliko stvari koje treba da uzmete u obzir. Sako treba ravno da vam pada preko ramena i da dužina ramena sakoa bude ista kao dužina vaših ramena. Morate voditi računa i o dužini pantalona. Ovo zavisi i od toga šta se vama dopada, ali je poželjno da vam rub pantalona fino pada preko cipela, tek da ih dodiruje. Pantalone češće vise više pozadi nego napred i tu može doći do naboravanja viška materijala. Što se tiče srednjeg dela sakoa, sako treba malčice da bude strukiran kako bi istakao vašu građu. Vodite računa o ovome kada kupujete odelo. Pri zakopčavanju ne treba da vas previše zateže, ali isto tako ne treba ni da vam bude preširok u struku. Rukavi treba da budu dovoljno dugački kako bi došli otprilike dva centimetra iznad manžetne na košulji. Međutim, ne smeju biti predugački i ne smeju prekrivati manžetnu. Ako se manžetne naziru ispod sakoa, to je znak da ste izabrali dobar sako.

3. Kako uskladiti cipele i sako?
Vrlo jednostavno pravilo na koje mnogi muškarci zaboravljaju jeste usklađivanje sakoa sa cipelama. Ukoliko izaberete braon cipele onda i kaiš mora da vam bude braon boje. Nijansa boje ne mora u potpunosti da se poklapa, ali je važno da, na primer, ne obučete braon cipele i crni kaiš.

4. Otkopčajte sako pre nego što sednete
Obavezno otkopčajte sako pre nego što sednete. Kada ponovo budete ustajali, zakopčajte ga prema pravilima koje smo već pomenuli.

5. Neka vam se vidi manžetna na košulji
Kao što smo već rekli, oko dva centimetra manžetne na košulji bi trebalo da se vidi. Verujte nam, mali detalji nekada puno znače. Kada opušteno držite ruke pored sebe košulja treba da se završava gde i zglob. Ne želite da vam košulja visi preko dlanova.

CIPELE I KRAVATA

Foto: PIXABAY

6. Uklonite kopče
Da li primetite kopče na bokovima kada kupite novo odelo? Na žalost mnogi muškarci ne primete i izlaze iz kuće u svojim novim odelima, koja nisu prikladno prilagođena. Ukoliko sa strane, na kukovima imate proreze koji su ušiveni kopčom, jednostavno uzmite makaze i isecite tu kopču.

7. Nemojte prenatrpavati džepove
Ukoliko vam odelo savršeno odgovara videćete da ćete u njemu izgledati mršavije. Stavljanje telefona, novčanika, žvaka i ključeva u džepove će se loše odraziti na vaš izgled. Umesto toga, stavite sve te stvari u džepove kaputa ili ih ravnomerno raspodelite po džepovima sakoa.

8. Očistite cipele
Ovo je jedno od osnovnih pravila nošenja odela. Cipele su jako važan deo vašeg celokupnog izgleda i treba da ih održavate redovno. 

9. Nemojte nositi previše detalja
Kada nosite odelo, svedite modne detalje na minimum. Kravata je sasvim dovoljna. Dodaci poput maramice u džepu, broševa i drugih detalja pored kravate su već previše. Ukoliko mislite da ste možda preterali, samo skinite poslednji dodatak koji ste stavili.

Želimo da naglasimo da neka (modna) pravila postoje kako bi se kršila. Međutim, devet pravila koja smo naveli u ovom tekstu jesu ona najosnovnija pravila kojih se svaki muškarac mora pridržavati, ukoliko želi lepo da izgleda u odelu. Odelo, naravno, ne čini čoveka, ali ipak bi trebalo znati kako se ono nosi ako već moramo da ga obučemo. 

Prijatelj portala