SKIDNJE SMINKE

Foto: FREEPIK

NEMA IZGOVORA SKIDAJTE ŠMINKU S OČIJU SVAKE VEČERI

Zabeleženi klinički slučajevi često su izuzetni i slabo rasprostranjeni i ne mogu se smatrati normom. Pa ipak je iznenađujuć slučaj jedne Australijanke, primljene kod oftalmologa usled nepovratnih posledica loše uklanjane maskare tokom 25 godina. Njenu priču nam prenosi naučni časopis Oftalmologija.

Tereza Linč, pedesetogodišnja Amerikanka koja živi u Sidneju, Australiji, uputila se očnom lekaru žaleći se na strano telo u oba oka, kao da joj je uleteo pesak. Pregledom gornjih kapaka otkrivene su tamne naslage na vežnjači, sluzokoži koja pokriva unutrašnji deo kapaka i štiti očnu jabučicu.

Uzrok problema, kako priznaje sama pacijentkinja, bila je maskara, upotrebljavana u velikoj meri 25 godina radi produženja trepavica i nikad pravilno uklonjena pre odlaska na spavanje. Deo šminke je formirao grudvice koje su izjele vežnjaču i oštetile rožnjaču, providnu membranu koja predstavlja prednji i najispupčeniji deo očne jabučice. Područje sa naslagama pigmenta je stoga bilo podložno hroničnoj upali, pri kojoj se pojavljivala specifična vrsta makrofaga (ćelija imunog sistema) kako bi izbacila uljeze.

MASKARA

Foto: FREEPIK

 

Hirurškom operacijom od 90 minuta uklonjene su sve naslage, ali ne i šteta koju su učinile. Smatra se da su njihov uzrok sintetička vlakna prisutna u nekim vrstama maskara za produženje trepavica, kao i neadekvatno uklonjeni pigment i vosak. Nije poznato koju maskaru je gospođa koristila, ali treba naglasiti da je reč o izuzetno retkom slučaju, kao i da nijedan od lekara nikada nije ništa slično video.

Maskare, koje bi trebalo da se menjaju na svaka tri meseca, bezbedni su proizvodi. Pa ipak, jasno je da sve što se stavlja na trepavice pre ili kasnije završi u oku i da bi to trebalo ukloniti kako bi se izbegli ovakvi ekstremni slučajevi. 

Prijatelj portala