KOZMETIKA

Foto: FREEPIK

KOZMETIČKI PREPARATI KOJE NIKAKO NE SMEMO KOMBINOVATI

Koža našeg lica svakodnevno se suočava sa štetnim uticajima šminke ili zagađenog vazduha. Zato se na tržištu nalazi mnoštvo proizvoda koji pomažu da negujemo kožu lica. Ako aktivno koristite ove proizvode, trebalo bi da znate da postoje proizvodi koje ne treba mešati, jer njihove kombinacije mogu dovesti do upala kože. Red Info Portal vam zato predstavlja potencijalno opasne kombinacije proizvoda. Obratite pažnju! Možda neke od njih već koristite. 

Jedna od verovatno najvećih grešaka jeste mešanje sonične četke i eksfolijanta. Postoje dva glavna tipa eksfolijanata na tržištu: fizički i hemijski. Fizički eksfolijanti sadrže lufa sunđere, granule, sonične četke, bilo šta sa teksturom koja čisti ili fizički otklanja mrtve ćelije. Hemijski eksfolijanti uglavnom sadrže glikolnu kiselinu, alfa hidroksi kiselinu, butilovani hidroksianizol, hemijske pilule i slično. Eksfolijanti nisu loši. Zapravo su odlični, jer bez eksfolijacije ne omogućavate svojoj koži da upije hranljive materije koje stavljate na nju kasnije. Mnogi ljudi misle da im eksfolijacija nije potrebna ako imaju suvu kožu, ali je to zapravo pogrešno. Potrebna je svakom tipu kože pošto se naša koža obnavlja na svakih 28 dana, a svakoga dana proizvodimo nove ćelije kože. Ako ne uklonite stari sloj, nove ćelije ne mogu pravilno da se formiraju. Eksfolijanti postaju loši onda kada previše jako pritisnete kožu. Ovo je posebno izraženo kod eksfolijanata koji imaju nepravilne oblike i teksture. Oni mogu dovesti do mikroskopskih poderotina, a osim toga, uklanjaju čak i zdrave ćelije. Ovakve proizvode nanosite prstom, jer tako lakše kontrolišete svoje pokrete. Da ne biste više oštetili svoju kožu nego što joj pomažete, koristite ili četku ili tečni eksfolijant, a ne i jedan i drugi proizvod.

KREME ZA LICE

Foto: PIXABAY

Ako imate problema sa aknama, verovatno koristite razne proizvode za lečenje akni, koji uključuju salicilnu kiselinu i benzoil-peroksid, dva najpopularnija sastojka za tretiranje akni. Za probleme sa aknama možete koristiti i hemijske eksfolijante poput alfa hidroksi kiseline ili butilovanog hidroksianizola. Međutim, ako ih koristite zajedno, ovi proizvodi mogu dovesti do zapaljenja kože jer će vam iritirati svaku poru i tako dovesti do jako neprijatnog osećaja. Najbolje rešenje je da ih koristite različitim danima, dakle naizmenično, pa će tako vaša koža izgraditi i toleranciju na ove proizvode, umesto da se upali. 

Kada koristite proizvode koji sadrže vitamin C, važno je da ih ne mešate sa proizvodima koji sadrže alfa hidroksi kiseline ili butilovani hidroksianizol, a ovo je važno jer možete poremetiti ravnotežu pH vrednosti. Optimalna pH vrednost jeste 5.5. Ako nanesete dve različite vrste hemikalija na kožu, one mogu da poremete pH nivo vaše kože i tako naprave više štete nego dobra. Ovo je bitno kod vitamina C pošto se proizvodi koji ga sadrže na pH skali vrednuju oko 3, što znači da imaju jak efekat na kožu. Ako ih kombinujete sa proizvodima koji sadrže pomenute kiseline, to će potpuno poremetiti ravnotežu i umanjiti efektivnost vitamina C. U kombinaciji sa vitaminom C možete koristiti vitamin E, jer oni zajedno čine odličan tim koji štiti i hrani vašu kožu.

Kada je reč o hijaluronskoj kiselini i ulju za lice, problem nije u tome da li ih koristite zajedno, već je važno kojim redosledom koristite ove proizvode. Najbolje je krenuti od najređih ka gušćim proizvodima, dakle od tonera za lice, preko seruma, do krema i ulja. Što se tiče ovih proizvoda, hijaluronska kiselina je zapravo hemikalija koju vaše telo prirodno proizvodi, ali se koristi i u kremama za hidrataciju kože. Dakle, kada koristite proizvode sa hijaluronskom kiselinom, ulje za lice treba da bude poslednji korak u vašem tretmanu kože lica. Ako biste prvo naneli ulje, ono bi blokiralo vašu kožu, tako da sve što nanesete nakon njega, ne može da dopre dublje do slojeva kože kojima zapravo treba hidratacija. Hijaluronske kiseline dobro funkcionišu sa retinolom, koji podstiče vašu kožu da se brže regeneriše. 

ŠMINKA

Foto: PIXABAY

Benozil-peroksid se koristi u tretiranju akni i odličan je za ljude koji imaju takve probleme. Retinol je za one koji žele da spreče nastanak bora, a takođe posvetljuje kožu i pomaže kod ožiljaka od akni. Pošto oba ova proizvoda služe za uklanjanje starih ćelija i omogućavaju da nove ćelije brže nastanu, najbolje je koristiti ih odvojeno. Na primer, koristite retinol dve večeri, a benozil-peroksid jedno veče u toku nedelje, a između njih obavezno upotrebite losion za hidrataciju kože. 

Važno je da makar par minuta u toku dana posvetimo svojoj koži lica, kako bismo joj pomogli da se obnovi i oporavi od štetnih uticaja kojima je izlažemo. Osim proizvoda koje možete naći na tržištu, kada imate malo više vremena na raspolaganju, probajte da sami napravite masku za svoje lice. Preporuka Red Info Portala jeste kokosovo ulje, univerzalni sastojak koji hrani našu kožu i pomaže njen oporavak. Osim toga što će vaše lice izgledati sveže i negovano, postoji još jedna prednost ovog prirodnog proizvoda za negu kože: možete ga koristiti i kada spremate kolače. 

Prijatelj portala