NAŠMINKANA DEVOJKA

Foto: PEXELS

8 RAZLOGA ZAŠTO VAM ŠMINKA NE TRAJE

Žene često muče muku sa trajanjem šminke na licu, pogotovo kada idu na neki događaj. Iz tog razloga često se odlučuju da posete profesionalnog šminkera za takve prilike jer šminker koristi kvalitetne proizvode. Istina je da kvalitet proizvoda produžava trajanje šminke, ali ne morate svaki put ići nekome da vas šminka. Uz ovih 8 lakih saveta moći ćete i sami da održite svoj ten postojanim.

 

1) Često dirate svoje lice

Svi znamo da stalno diranje kose čini nju masnijom, pa zašto onda često umemo da diramo svoje lice? Toplota ruku, kombinovana sa stalnim dodirivanjem lica dovodi do skidanja vaše šminke. I ne samo to, na taj način prenosite bakterije sa ruku na lice. Zato, prvo pravilo jeste da se ruke drže podalje od lica!

 

2) Ne uklanjate višak masnoće sa lica

Višak masnoće koji se pojavi preko šminke je takođe uzrok njenog skidanja.  Umesto da popravljate šminku time što dodajete novi sloj preko postojećeg ne biste li matirali lice, bolje je koristiti proizvode, poput papirića koji upijaju masnoće, namenjene baš za to. Ponekad vam mogu pomoći i obične maramice.

 

3) Koristite previše proizvoda

 Na primer, ako stavite hidratantnu kremu 5 minuta pre pudera, logično je da će to uništiti teksturu samog pudera i da će on brzo spasti. Morate dati koži vremena da upije proizvode koij je hidriraju. Takođe, ako vam se koža masti, nemojte ni koristiti hidratantnu kremu. Pravilo manje je više važi i prilikom nanošenja korektora. Ukoliko imate puno sitnih bora ispod očiju, što manje korektora stavite to će vam se on manje uvlačiti u te bore.

 

4) Koristite pogrešan puder

 Ukoliko imate suvu kožu bolje je koristiti puder koji nije mat jer će vam koža od njega delovati ispucalo. Ako pak imate masnu kožu, puderi treba da vam budu na bazi vode ili bez ulja. Pravi puder pravi veliku razliku.

 

5) Ne koristite prajmer

 Korišćenje prajmera mnogima možda još uvek nije postala navika. Naravno, izbor je vaš i sve zavisi od toga kakav izgled želite, ali ukoliko želite da vam puder duže traje, u prajmer treba uložiti.

 

6) Ne koristite fiksator

 Ono što važi za prajmere, važi i za fiksatore. Nisu neophodni, ali ako želite da vam šminka duže traje, fiksator definitivno pomaže.

 

7) Ne koristite puder u kamen

 Osnovni korak nakon nanošenja pudera je svakako fiksiranje istog sa kamenim puderom. On može biti u boji ali i transparentan, u zavisnosti od toga šta preferirate. Ipak, imajte na umu da su transparentni puderi skloniji davanju flešbek efekta na slikama.

 

8) Koristite četku kada prepravljate šminku

Kada lice počne da vam se sija, to je zato što koža ispusti svoje masti. Ovde većina verovatno greši, ali kada želite da matirate prosijale delove lica, ne treba koristiti četku za šminkanje jer njom samo pomerate proizvod. Umesto toga, papirićima sklonite višak masnoća, a potom popravite to mesto koristeći sunđere za šminkanje.

Prijatelj portala