Srećno dete sa podignutim rukama uvis.

Foto: PIXABAY

NAUČITE PET SAVETA ZA ČELIČNU VOLJU

Da li je snaga volje neiscrpna? Smatralo se da je ograničena naša sposobnost samokontrole koja je neophodna da bismo postigli određeni cilj na poslu, na studijama, u sportu i da će pre ili kasnije oslabiti zbog iskušenja, distrakcija, zamora, umora i stresa. Naprotiv, naša snaga volje uopšte ne slabi. Baš kao akumulator, ona se puni korišćenjem i tako traje duže. Istraživači su se složili − da bismo je iz sebe izvukli moramo verovati u to da je imamo i naći pravi razlog da je iskoristimo. A kako bismo je bolje usmerili i kako bismo postigli sve ono što smo sebi zacrtali, mogu nam pomoći neki od saveta koje smo za vas izdvojili.

Recite naglas da biste u to poverovali

Pomislite koje biste savete dali prijatelju koji prolazi kroz period krize i gubitka motivacije. Potom ih zapišite i razgovarajte o njima sa još nekim, jer vam iskazivanje ovih strategija može pomoći da ih razumete.

Male nagrade

Važno je imati definisani finalni cilj. Da biste do njega došli, od velike pomoći može biti „sistem nagrade”. Dajte sebi male podsticaje u vidu nagrada, i pomoći će vam da idete korak po korak ka cilju.

Porez

Naša averzija prema gubitku je velika, moćna motivacija. Ovo je potvrdila Miteš Patel sa Univerziteta u Pensilvaniji. Shvatila je da učenike više motiviše malo smanjenje finalne nagrade svakog dana, ukoliko ne treniraju, nego davanje iste sume svaki dan kada rade gimnastiku. Stoga, nametnite sebi „porez” kada ne postignete svoj cilj.

Podsetnici

Kada su podsetnici na kojima ste zapisali svoje ciljeve zalepljeni svuda po kući, oni mogu biti odlična motivacija. Mozak ih prepoznaje i shvata ih na pravi način.

Smeh kao podsticaj

Pauza za smeh je uvek dobrodošla kada imate obaveza. O tome svedoči i jedno istraživanje koje  je pokazalo da nam gledanje zanimljivih klipova pomaže da istrajemo u izvršavanju zadataka.

Dete koje se smeje i drži knjigu.

Foto: PIXABAY

Ovih 5 jednostavnih strategija su samo neki od pristupa temi koja je tek od nedavno postala predmet psiholoških i naučnih istraživanja širom sveta. Snaga volje je neiscrpna i uz pomoć nje možemo postići ono za čime žudimo. Zapamtite − želeti znači moći.

Prijatelj portala