SMINKA NA STOLU

Foto: FREE GOOGLE PHOTO/PIXABAY

SVAKODNEVNOM ŠMINKOM DO ZDRAVE KOŽE? DA, MOGUĆE JE !

Nedavno istraživanje pokazalo je da žene tokom svog života u proseku potroše oko 15.000 dolara na šminku. Kako je ovo ogromna investicija, predstavljamo osam saveta koji će vam pomoći da svaki proizvod iskoristite na najbolji mogući način. Danas mnogi proizvodi kombinuju šminku i negu kože. Izborom pravih preparata pogodnih za vašu kožu, kao i praćenjem nekoliko jednostavnih koraka možete, ne samo da izgledate odlično, nego i da poboljšate zdravlje kože lica.

Birajte proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože

Većina ovih proizvoda nije štetna. Neki, međutim, mogu da izazovu određene reakcije na koži, što zavisi od osobe do osobe. Kako biste izbegli ovakve neprijatnosti, koristite prajmere, pudere i pudere za fiksiranje koji su namenjeni vašem tipu kože. Ne postoje neki određeni sastojci kojih bi svi trebalo da se klone, ali iako ste jedna od onih osoba koje imaju normalan tip kože i nikada niste imali alergijsku rekaciju ili jako osetljivu kožu, svakako je dobro tražiti proizvode koji ne sadrže hipoalergene i mirise. Oni sa masnom kožom, kao i oni koji imaju problema sa bubuljicama, trebalo bi da se reše svih proizvoda koji se baziraju na ulju. Korišćenje ovakvih proizvoda može dovesti do većeg broja zapušenih pora, a vaše lice će se presijavati. Ako ste alergični ili imate suvu i osetljivu kožu, izbegavajte alergene i iritante kao što su kiseline, mirisi, emolijensi ili mirišljava ulja. Hipoalergenski hidrirajući proizvodi koji se baziraju na kremama ili vodi najbolje su rešenje za vas.

Pročitajte sastav proizvoda

Većina šminke u salonima lepote obogaćena je magičnim sastojcima koji će vam promeniti život. Ali šta od toga zapravo pomaže? Evo nekih sastojaka na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Vitamin C bio je jedan od najpopularnijih trendova prošle godine. Mnoge bjuti (beauty) kompanije razvile su prajmere i pudere na bazi ovog vitamina. Ovakvi proizvodi hrane i ujednačavaju boju kože, štite od prevremenog starenja, kao i od sunca. Vitamin E, koji takođe nazivaju i vitaminom lepote, hidrira i poboljšava teksturu kože. Kao antioksidans, umanjuje oštećenja na koži smanjenjem slobodnih radikala i pomaže protiv prevremenog starenja. Vitamin E takođe štiti kožu od oštrih vremenskih prilika, te se stoga preporučuje da se zimi koriste puderi i labela obogaćena ovim vitaminom. Bakarni peptidi dobro su poznati u bjuti industriji zbog svoje sposobnosti da stimulišu rast kolagena i elastina. Takođe su odlični zato što revitališu kožu i čine je glatkom. Šminka koja sadrži ovaj sastojak može pomoći u borbi protiv starenja zato što zateže kožu. Kolagen je dugo bio najpopularniji sastojak u borbi protiv starenja. Sada, međutim, naučnici tvrde da jedini kolagen koji je koristan jeste onaj koji se stvara u našim telima, a korišćenje proizvoda sa ovim sastojkom neće imati nikakvih efekata kada se radi o zatezanju kože. To je zbog veličine molekula kolagena — preveliki su da bi prodrli u unutrašnji sloj kože. U poređenju sa proizvodima za negu kože, kompanije koje proizvode šminku otkrile su da je kolagen zapravo jako koristan za spoljašnji sloj kože. Možete primetiti da veliki broj šminke sadrži ovaj sastojak. Puder sa kolagenom, na primer, može se koristiti za privremeno uklanjanje finih linija i pora (bez začepljenja) tako da vaša koža izgleda mlado i glatko. Korišćenjem ovakvih pudera, karmina ili senki za oči stvara se štit od kolagena, koji štiti vašu kožu od ekoliških rizika.

Pripremite svoju kožu pre nanošenja šminke

Operite lice gelom za čišćenje kože. Iako mnoge kompanije tvrde da ćete uočiti neverovatne razlike nakon nanošenja proizvoda, gelovi za čišćenje kože ne ostaju na koži dovoljno dugo kako bi pomogli, tako da je najbolje koristiti neki blagi, bezalkoholni gel za čišnjenje lica sa jednostavnim sastojcima. Nakon toga odradite piling, zato što je to ključno za održavanje svilenkaste kože. Ovim se mrtve ćelije uklanjaju sa površine lica, a koža postaje glatka. Bitno je izabrati pravi proizvod za piling, zato što pogrešan preparat može naneti više štete nego koristi. Proizvodi koji se koriste za piling bi trebalo da sadrže male okrugle granule. Nejednake, velike i hrapave granule mogu da dovedu do iritacije ili oštete vašu kožu. Nakon ovoga, trebalo bi naneti hidratantnu kremu, zato što hidriranjem koža postaje glatka i stvara se savršena podloga za nanošenje šminke. Prilikom kupovine ovih proizvoda, obavezno izaberite hidratantnu kremu koja odgovara vašem tipu kože i sadrži SPF, kako bi vam pružila pravu zaštitu od UV zraka.

Koristite prajmer

Korišćenjem prajmera koža izgleda mlađe, zdravije i hidrirano. Uglađuje fine linije i hidrira kožu zbog svoje teksture. Većina prajmera je nekomedogena, što znači da ne iritiraju kožu, niti zatvaraju pore. Prajmeri koji se baziraju na silikonu nežno popunjavaju i najmanje pore, sprečavaju gubljenje tečnosti i štite kožu od bakterija i drugih spoljašnjih uticaja. Zato bi svi koji imaju problema sa bubuljicama ili uvećanim porama trebalo da koriste ovakve prajmere. Masiranjem prajmera u kožu prstima poboljšava se cirkulacija, što dalje stimuliše rast ćelija i čini kožu svetlijom. 

Koristite proizvode sa SPF 

Danas postoji mnogo proizvoda protiv dejstva UV zraka, te samim tim ne moramo da se oslanjamo isključivo na kremu za sunčanje. Korišćenje ovih proizvoda prilikom šminkanja pomoći će vam da sprečite prevremeno stvaranje bora, raka kože i umanjiće crvenilo na licu. Skincancer.org savetuje da se koriste hidratantne kreme i puderi koji sadrže SPF, zato što će dodatni sloj osigurati ravnomerno nanošenje proizvod. Prilikom kupovine hidratantnih krema SPF ne bi trebalo da bude ispod 15, dok za puder treba birati proizovde čiji je SPF između 8 i 15. 

Ne zazirite od svetle i sjajne šminke!

Filip Artemi, dermatolog na Australijskom koledžu za dermatologe, govori da funkcionalno obojena kozmetika može biti od koristi u borbi protiv starenja. Dodaje da su ovi proizvodi odlični i u zaštiti od sunčevih zraka i zagađenog vazduha. Šminka koja sadrži pigment i druge sastojke koji reflektuju svetlost mogu se koristiti kao štit. Ovoj je jako bitno za oči i usne, zato što na njih ne nanosimo kremu za sunce.

Koristite puder za fiksiranje

Nikako nemojte zaboraviti da nanesete puder za fiksiranje, zato što njegove čestice ne samo da fiksiraju puder i hidratantnu kremu, već i pružaju dodatnu zaštitu od gubitka tečnosti i štite od zagađenog vazduha.

Ne idite na spavanje sa šminkom

Dermatolozi savetuju da dva puta očistimo kožu pre nego što legnemo u krevet. Odlazak u krevet sa šminkom može izazvati mnoge probleme kao što su začepljenje pora, bubuljice, iritaciju kože, alergiju, infekciju oka, kao i proboj bakterija. Kako bi se vaša koža oporavila prirodnim putem najbolje je oprati lice pred spavanje.

Ako budete pratili ove savete, ne samo da ćete izgledati odlično, već će vaša šminka poboljšati i zdravlje kože lica!

Prijatelj portala