PRANJE KOSE

Foto: FREEPIK

7 TRIKOVA KOJI ĆE VAS ODVIĆI OD ČESTOG PRANJA KOSE

Imati lepu i bujnu kosu uvek je bio prilično važan cilj za mnoge od nas. Brojni televizijski kanali i magazini kojima smo svakodnevno okruženi, reklamiraju preparate koji našu kosu mogu da učine zdravijom i sjajnijom. Nažalost, ovakvi preparati su retko od bilo kakve pomoći, a ono što njihovi proizvođači kriju od nas je zapravo činjenica da će nam kosa biti zdravija što je sve manje peremo.

Naime, prečesto pranje kose može da isuši kožu glave i poremeti lučenje sebuma koji održava kožu glave i kosu zdravom. Ređe pranje kose je naročito dobro za osobe sa tankom i oštećenom kosom, ali može da bude od koristi i svima ostalima. Mnogima od nas ovo pravi veliki problem zato što nam se kosa ili prirodno brzo masti ili zato što vežbamo svaki dan. Međutim, naših 7 saveta će vam pomoći da kosu perete ređe, a da ona i dalje izgleda fantastično.

Izbacite masnu hranu iz ishrane
Ako želite da vam kosa duže izgleda čisto, potrebno je da slatku i prženu hranu zamenite povrćem, mlečnim proizvodima i nemasnim mesom.

Ne dodirujte kosu često
Prljavština i ulja koja vam se mogu naći na prstima direktno se prenose na kosu, a samim tim mogu i ubrzati njeno mašćenje.

KOSA

Foto:

 

Koristite hladnu vodu
Iako mnogima ovo možda neće prijati, nakon tuširanja možete da pustite hladnu vodu i prođete kosom kroz nju na par sekundi. Ova kratka, ali pomalo nelagodna metoda održaće vašu kosu čistom još duže.

Koristite šampon za suvo pranje kose
On vam može pomoći da prekrijete masni sjaj i stvara zaštitni sloj oko masne dlake koji će učiniti da vaša kosa izgleda čisto. Potrebno je da samo podelite kosu na pramenove, nanesete šampon na koren poput spreja, sačekate 10 minuta i očešljate kosu.

Promenite frizuru
Iako ovo može biti težak zadatak za osobe kojima je kosa prirodno ravna, kovrdže ili talasaste lokne mogu učiniti da vaša kosa izgleda manje masno.

FRIZURA

Foto:

 

Ne preterujte sa preparatima za negu kose
Kosa će biti sve čistija i nećete morati da je perete toliko često ukoliko budete koristili manje preparata. Preparati namenjeni tankoj kosi mogu je brzo izmastiti ako ih pogrešno koristite, a ulja za kosu treba koristiti samo par puta nedeljno.

Zamenite šampon sodom bikarbonom
Ako vas interesuju nešto prirodniji načini nege kose, mešavina kašičice sode bikarbone i jedne čaše vode učiniće vašu kosu i kožu glave neverovatno čistom.

PREPARATI

Foto:

 

Nadamo se da vam je redakcija Red info portala pomogla i da od ovih sedam saveta postoji neki koji ćete sigurno primeniti i koji će pomoći vašoj koži glave , pa i kosi da izgleda zdravije i lepše. 

Prijatelj portala