ZNAK MEĐU BILJKAMA NA KOJEM PIŠE: VEGAN

Foto: PIXABAY

VEGANIZAM NA INSTAGRAMU

Nekada se o veganima znalo izuzetno malo, ali usled sve većeg popularizovanja društvenih mreža, dobijamo širok uvid o veganskom životu. Prošli su dani kada se za vegane smatralo da su hipici sa lošim zadahom i neurednom kosom. Danas, ako imamo u vidu preko 57 miliona fotografija sa heštegom #veganism na Instagramu, biti vegan je postalo popularnije nego ikad. Ali kako je veganizam iz subkulture koju smo svi ismejavali prerastao u popularan način života?

Od 2012. godine, Gugl pretrage reči vegan i instagram rastu istim tempom. Da li je moguće da je možda baš Instagram odgovoran za popularnost veganskog pokreta? Vegani su veoma aktivni na društvenim mrežama, verovatno zbog toga što njihov pokret nije samo način ishrane već i način života, koji oni žele da podele sa ostatkom sveta. I naravno, kako je Instagram zasnovan na vizuelnom, on je savršen izbor za prikaz estetike veganskih jela. Najbolji način da ubedite nekoga u nešto jeste da mu to i pokažete.

Još jedan razlog zašto je Instagram možda pomogao popularnosti veganizma jeste hešteg sistem koji on koristi. Ukoliko neko ko razmišlja da postane vegan pomisli da će mu nedostajati omiljena hrana, kao, na primer, pica, uvek može na Instagramu da potraži #veganpizza i dobije preko 300.000 rezultata. Ovo je lakše za ljude koji nisu nikakda imali dodir sa veganizmom, jer ga na taj način pronađu slučajno kroz Instagram pretragu. 

Kao što znamo, Instagram je jedna veoma kreativna platforma, stoga i pretvaranje jela kao što su pica ili hamburger u vegansku picu ili hamburger zahteva dosta kreativnosti.

Veganizam je, pored toga što je trenutno popularan na Instagram platformi, usko povezan i sa aktivizmom, borbom za životinjska prava i poprima izgled prave ideologije. Ono što je sigurno je to da biti vegan više nije neobično već popularno i pristupačno!

Prijatelj portala