SREĆA

Foto: PIXABAY

ŠTA JE TO IKIGAI I KAKO GA UBACITI U SVOJ LIFESTYLE?

U pitanju je japanski pojam koji daje smisao životu i koji svako poseduje. Da bismo ga spoznali, najpre je neophodno da ga potražimo u nama samima. 

ŠTA PREDSTAVLJA?
Svi u sebi imaju Ikigai, ali nije svako toga svestan. On nam daje motivaciju da ujutru ustanemo iz kreveta. Radi se o nečemu pozitivnom, veoma pozitivnom, zbog čega se svakog jutra budimo sa osmehom na licu, nešto što nam daje entuzijazam i snagu da se suočimo sa danom. Pronaći sopstveni Ikigai nije uvek jednostavno i potraga za njim zahteva duboku introspekciju  Ikigai nam vraća smisao života, ali moramo vredno raditi da bismo ga uhvatili.

KAKO DATI SMISAO ŽIVOTU
Reč Ikigai je dospela u naš svet zahvaljujući japanskoj kulturi. To je specifičan termin koji se koristi na arhipelagu Okinava  možda ste čuli za njega, jer se radi o zoni čiji su stanovnici poznati po dugovečnosti i zdravlju. Mnogo je razloga koji povezuju savršeno zdravlje stanovnika ovih ostrva (ishrana, fizička aktivnost, stil života, malo stresa i kontakt sa prirodnom) sa pojmom Ikigai. Svako na svetu ima razlog zbog kojeg ujutru ustaje iz kreveta, razlog zbog kojeg se oseća srećnim. Samo je potrebno tražiti poreklo vrednosti života, ono što ga čini lepim i vrednim življenja. I kada se Ikigai pronađe, preko sopstvenih strasti, hobija, nadanja i želja dolazi se do pozitivnog zaključkaˮ naše egzistencije. 

SREĆA2

Foto: PIXABAY

 

 

Ali koji su to stuboviˮ koji nose ovaj koncept?
Da pojednostavnimo, može se reći da je Ikigai ništa drugo do raskrsnica četiri fundamentalna aspekta naših života:
1. ono što volimo
2. ono što drugi vole kod nas
3. ono što umemo da radimo
4 .ono što možemo uraditi za svet

Kada se uspostavi lična ravnoteža ova četiri aspekta života, kada se stvori harmonija među njima i onoga što mi jesmo, toga kako nas drugi vide, ono što radimo u našim životima i doprinos koji dajemo svetu, tada se osećamo zadovoljno i umireno i tada pronalazimo svoj Ikigai.

IKIGAI: PRIRODNOST I SPONTANOST
Svako od nas može uzeti sopstveni život u svoje ruke i dati mu duboki značaj. Od velike je važnosti istaći kako stavovi i ponašanja vezana za pojam Ikigai moraju biti pre svega spontani i prirodni, nikako usiljeni.

DŽONIJEVA PRIČA
Još uvek niste ubeđeni? Pročitajte ovu priču preuzetu iz knjige Živeti punim plućimaˮ Filipa Ongara i otkrijte da svako može pronaći sopstveni Ikigai.Džoni, na primer, momak koji pati od Daunovog sindroma i koji radi u supermarketu je protagonista priče koja je bukvalno obišla svet. Njegov jedini zadatak je bio da pakuje kupljene namirnice u kesu na kasi. Jednog dana, Džoni je čuo nekoga kako govori da je moguće napraviti razliku u životima drugih pomoću jednostavnih svakodnevnih gestova. Tada je odlučio da će svake večeri štampati ispisane kartice koje će krišom stavljati u kese kupaca u supermerkatu. Na njima je pisao jednostavne misli, kao što je „Nadam se da ću te uskoro ponovo videti.ˮ,  „Drago mi što voliš da obavljaš kupovinu kod nas.ˮ itd. Nakon nekog vremena, rukovodioci supermarketa shvataju da se na kasi na kojoj momak radi uvek pravi ogroman red, čak i kada su ostale potpuno prazne. Džoni je napravio razliku i spoznao je svoj Ikigai. Ljudi su bili spremni da dugo stoje u redu na kasi na kojoj on radi samo kako bi uzeli njegovu karticu i razmenili nekoliko reči sa njim.ˮ

Postanimo svesni svog Ikagaija, pronađimo ga i učinimo svoj život kvalitetnijim, ispunjenijim i vrednim življenja! 

Prijatelj portala