DEVOJKA U CRVENOM

Foto: PIXABAY

MAGIJA CRVENE BOJE

Crvena boja je oduvek bila simbol ljubavi. Upravo zbog toga mnogi ovu boju doživljavaju kao najprivlačniju. Jedno je sigurno, odevni predmeti u ovoj boji će svakako učiniti da zablistate.

Sa stanovišta popularne psihologije, koja između ostalog analizira boje, crvena boja je najstrastvenija. Koristi se kao boja upozorenja i opreza, jer istog trenutka privlači pažnju. Očigledno je i da se vezuje za krv, ljubav i sreću, a sa druge strane, za slabe ocene, ekonomske probleme (crveni brojevi), rat, nasilje ili zabrane. Crvena je veoma prisutna u saobraćajnim znakovima, na semaforima, kod sniženih cena i na cenama namirnica (voće, meso, začini...).

Prema studiji koju je sprovela Ana Berthold, psiholog sa Univerziteta u Cirihu, osobe koje nose crvene tonove same sebi izgledaju lepše i privlačnije. Kako bi se obavilo istraživanje koje je objavljeno u Evropskom časopisu za naučnu psihologiju, naučnici su zatražili od grupe dobrovoljaca da obuku plavu ili crvenu majicu i da naizmenično ulaze u prostorije opremljene ogledalima, poput svlačionica u radnjama. Nakon toga, od njih je traženo da sami ocene svoju atraktivnost.

 

CRVENO ODELO

Foto: Pixabay

 

 

Na samom kraju, rečeno im je da procene svoj izgled, ali ovog puta nakon što sami sebe fotografišu i pogledaju sliku. Rezultat je bio očigledan: oni koji su nosili crvenu majicu, osećali su se više lepše. Prema autorima istraživanja, razlog tome je što crvena boja više privlači pažnju. Nošenje crvene ukazuje na to da ste otvoreniji, nego kada nosite plavu ili neku drugu boju. Nezgoda je što postizanje tog efekta može biti nepovoljno za inače introvertnije osobe, kojima je neprijatno da privlače pažnju drugih.

Druge studije otkrivaju da se opčinjenost crvenom bojom bazira na objektivnom stanovištu iz biologije. Jedan eksperiment iz 2010. godine koji je sproveden od strane više univerziteta i koji je objavljen u Časopisu eksperimentalne psihologije, pokazao je da su žene odevene u ovu boje delovale zavodljivije. Kako bi se utvrdio uticaj crvene boje na privlačnost, tim psihologa je pokazao dvadesetak fotografija žena slične privlačnosti, ali sa crvenim i belim ramom.

 

CRVENA HALJINA

Foto: Pixabay

 

 

Na drugim fotografijama su se pozabavili kontrastom crvene, sive, zelene i plave boje. Na kraju su prikazali slike žena koje su imale na sebi crvene ili plave majice. U svim slučajevima, žene koje su nosile crveni odevni predmet ili čiji su samo ramovi slika bili te boje, smatrane su mnogo privlačnijim od onih koje su nosile odevne predmete drugih boja i čiji je ram bio druge boje. Objašnjenje verovatno leži u fizionomiji naših predaka primata. 

Ova topla boja je svakako među najdražim bojama ženske populacije. Pored svečane crne, crvena je najčešće boja koju biraju žene, kako bi bile privlačnije i zapažene. Ako se odlučite za neki odevni predmet u ovoj boji, sigurno je da ćete biti u centru pažnje gde god da krenete.

Prijatelj portala