Plava moderna kuhinja.

Foto: FREE GOOGLE PHOTO/FLICKR

KOJE KOMBINACIJE BOJA TREBA DA IZABERETE ZA SVOJU KUHINJU?

Da li je kuhinja vaša omiljena prostorija u kući? Većina bi potvrdno odgovorila na ovo pitanje. Kuhinja je simbol kuće, mesto na kom se porodica okuplja i deli zajedničke trenutke. Uživajući u kuvanju i serviranju, porodica se zbližava, a degustacija onog što smo skuvali postaje samo povod za razgovor. Osim što je prostorija u kojoj se najviše boravi, kuhinja je i intimno mesto čija svrha nije samo kuvanje, već i deljenje malih svakodnevnih trenutaka sa članovima porodice ili prijateljima.

Upravo zbog toga, izbor nameštaja i boja koje će dominirati u ovom delu vaše kuće ili stana je veoma važan. Nudimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da izaberete pravu nijansu.

 

Zelena moderna kuhinja.

Foto: FREE GOOGLE PHOTO/FLICKR.

 

Ukoliko se spremate da izaberete kombinacije boja za kuhinju, uvek je dobro imati u vidu izloženost prostorije, osvetljenje i nijanse koje su korišćene u ostatku stana. Neki, pak, smatraju da boje u kuhinji mogu biti potpuno drugačije od boja u ostalim prostorijama. Oni insistiraju  na originalnosti kontrasta. Nepogrešiva taktika, prema pristalicama ove teorije, sastoji se u odgovarajućem doziranju bele boje i njenom smenjivanju sa otvorenijim tonovima. Možete biti smeliji, ali s oprezom. Ponekad prejake i drečave nijanse na duže staze mogu biti zamorne ili izaći iz mode, pa je bolje birati neke umerenije.

 Plava, crvena, jarkozelena i narandžasta boja su trenutno u modi i naročito su omiljene kod mladih osoba. Izbor toplih boja daje šarm ambijentu, ističući percepciju određenih senzacija. Štaviše, poznato je da različiti tonovi mogu imati važnu ulogu u složenoj igri čula.

Dok nijanse crvene boje, tople i privlačne, prizivaju u sećanje ukuse Mediterana, nijanse zelene i plave odišu svežinom i vedrinom. Na kraju krajeva, sve zavisi od sklonosti vlasnika ka promenama i od toga da li će se, i do koje mere, voditi ovim pretpostavkama.

 

Bela moderna kuhinja.

Foto: FREE GOOGLE PHOTO/ PIXABAY

 

S druge strane, svetlosiva i antracit-siva, bež, puder-roze i nežno-roze  su savršene za kuhinje uređene u klasičnom stilu, što ne znači da se ne mogu s lakoćom prilagoditi modernom dizajnu.

Ukoliko izaberete antracit-sivu boju, imajte u vidu da svi tamniji tonovi imaju tendenciju da upijaju prirodnu svetlost, što dovodi do veće energetske potrošnje.

 Ne zaboravite da svoju kuhinju uredite po svojim ličnim sklonostima i birajte boje koje posebno volite. Imajte na umu da, pored praktičnosti, kuhinja treba da bude i prostorija kojoj ćete se rado vraćati nakon napornog dana.

Prijatelj portala