CIPELE OD RIBLJE KOŽE

Foto: PIXABAY

DEVOJKA IZ MAROKA PRAVI OBUĆU I NAKIT OD RIBLJE KOŽE

Mislite da ste kreativni, ali prosto ne poznajete adekvatan način kojim biste izrazili svoju kreativnost i ne znate šta biste mogli novo da pokrenete? Verujte nam na reč, ideja i maštanja nikada dosta, kao ni inspiracije od inspirativnih ljudi, pa smo upravo zbog toga odlučili da vam predstavimo priču o devojci koja je strpljivo i marljivo pratila svoje ideje.

Naval Alaoui, studentkinja pete godine Nacionalne škole za dizajn tekstila, u svojoj sobi u internatu, u Kazablanci, krije detalje svog skrivenog sveta. Naval već mesecima marljivo radi na tome kako da iskoristi riblju kožu u svrhu ručnog rada. Na njenom stolu možete pronaći svašta. Od razbacanih papira, olovaka različitog tipa, pa sve do ostalih materijala za pisanje, upakovanih u male staklene kutije koje sadrže tekuće boje. Tu se nalaze i još neki kožni materijali različitih vrsta i različitih veličina spremnih za proizvodnju.

Naval svoj posao obavlja smireno i vrlo pažljivo, proveravajući tvrdoću i debljinu riblje kože, kako bi uvidela na koji način da je iskoristi i proizvede razne oblike ovog ručno rađenog proizvoda. Bilo joj je potrebno čak šest meseci istraživanja i eksperimentisanja da transformiše kožu pet velikih riba (losos, dagnja, zastavica, skuša i mala ajkula) u sirovinski sastav materijala, koji se koristi u pravljenju patika, torbi i novčanika.

Na kraju svake nedelje, Naval odlazi u Sidi Rahal, primorski grad u Maroku, gde prati rad žena koje obavljaju složene i komplikovane pripreme za riblju kožu i koje su u početku kupovale od ribara i restorana, sve dok jedna lokalna fabrika nije krenula da im daje ribu besplatno. 

Sigurno se pitate kako sve ovo funkcioniše. Mi smo takođe bili radoznali i dobili smo odgovor.

Naime, Naval kožu ribe skida, čisti, a zatim je isušuje, omekšava, potapa i tako ostaje natopljena dvadeset dana, u specijalnim uslovima u njenoj sobi. Zatim je doteruje i boji, kako bi je kasnije prilagodila razlicitim modnim detaljima. Zahvaljujući iscrpnom radu i posvećenosti, sve veća je potražnja robe. Takođe, Naval želi da proširi plasman  svojih proizvoda i da nakon završetka studija napravi mali biznis.

Ovako kreativnim, inspirativnimm i marljivim ljudima, uvek treba dati podršku i navijati za njihov uspeh. Kao što želimo uspeh ovo devojci, u istoj meri želimo i vama puno uspeha i mašte za vaše kreativno izražavanje.

 

Prijatelj portala