INSEKTI KOJI SE JEDU

Foto: PIXABAY

ZABORAVITE NA PICU! ITALIJA NA JELOVNIK DODAJE INSEKTE!

Iako kod nas insekti i nisu baš na svakodnevnom meniju, u mnogim zemljama se često nalaze na trpezi. Tako se, na primer, u azijskoj kuhinji jela od insekata smatraju pravom poslasticom. 

I Evropa polako otvara vrata specijalitetima sa insektima, a koji od njih su jestivi određuje Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija. Tako u Italiji postoji između 10 i 25 vrsta jestivih insekata, a neke od njih su od 1. januara uvrštene na spisak namirnica, zahvaljujući propisima EU o novoj hrani.

Ovi insekti bi se mogli ubrzo pojaviti na policama prodavnica, iako je do toga vodi dug birokratski put. Naime, svaki proizvođač će morati da dobije dozvolu nakon što dokaže da su njegovi insekti zaista jestivi. Dakle, u Italiji će biti moguće jesti insekte, ali na ovakav raf u prodavnici ćemo morati još malo da sačekamo.

Organizacija za hranu i poljoprivredu podelila je broj, ali ne i podatak koje su vrste u pitanju. Međutim, lako se može pretpostaviti da ovaj spisak obuhvata i cvrčke, skakavce, tvrdokrilce i brašnene moljce. Italija će uskoro moći da stane rame uz rame sa zemljama u kojima se insekti već prodaju. U Švajcarskoj, na primer, mogu se naći pljeskavice od insekata, dok u Belgiji i Holandiji konzumiranje insekata nije neka novina, pa je i izbor raznovrsniji.

Za one koji žele da eksperimentišu sa insektima na trpezi, postoje razne mogućnosti dostupne na internetu, gde se lako mogu pronaći proizvodi na bazi insekata. Uskoro bi ovakva ishrana mogla da odnese prevagu, s obzirom na to da nutricionisti tvrde da su jestivi insekti odlična alternativa uobičajenim izvorima mesa. Takođe, oni su jeftiniji i mnogobrojni, a i dobar su izvor proteina i masti, kao i vitamina i minerala.

Da li zaista želite da budete baš ovoliko u korak sa vremenom?

Prijatelj portala