FILMSKA TRAKA

Foto: PIXABAY

MAJ U BEOGRADU U ZNAKU FRANCUSKOG FILMA

Festival francuskog filma biće pravo kinematografsko osveženje. Od 28. maja do 1. juna u Kombank dvorani očekuje nas niz filmova koji su obeležili francusku filmsku umetnost u skorije vreme, a beogradskoj publici biće predstavljeno petnaest filmskih ostvarenja, među kojima su i dela prikazana na ovogodišnjem festivalu u Kanu.

Festival francuskog filma biće organizovan pod pokroviteljstvom Ambasade Francuske, Francuskog Instituta u Srbiji i MCF MegaCom Film-a. Ono što će definitivno obeležiti predstojeći festival svakako je omaž nedavno preminuloj francuskoj rediteljki, Anjes Vardi. Francuska umetnica ostaće upamćena kao začetnica Novog talasa, možda najuticajnijeg pokreta u kinematografiji 20. veka.

Anjes Varda posetila je Beograd davne 1971, kao gošća beogradskog FEST-a. Tom prilikom prikazana su njena ostvarenja – kratki dokmentarac Crni panteri i film Lavovska ljubav. Izlišno je govoriti o uticaju i snažnom utisku koji je francuska rediteljka tom prilikom ostavila na beogradsku publiku, ali i naše umetnike. Pomenuti filmovi biće prikazani na novosadskom Festivalu francuskog filma.

Još jedno iznenađenje za srpsku publiku biće i do sada kod nas neprikazivan poslednji dokumentarni film slavne umetnice – Varda by Agnes. Poznavaoci njenog lika i dela tvrde da je ovo ostvarenje fascinantno i nepredvidivo, a u njemu nam autorka otkriva tajne svog stvaralaštva.

Ova manifestacija, nadaju se organizatori, pomoći će jačanju veze između srpske i francuske kinematografije.

Tekst: Ana Savić

 

Prijatelj portala