VITEZ NA KONJU

Foto: PIXABAY

VITEZ U BEOGRADU? MISLTE DA IH NE MOŽETE SRESTI?

Ako ste mislili da je vreme vitezova davno prohujalo, varate se. Beograđane bi ovih dana prisustvo ljudi obučenih u teške srednjovekovne oklope moglo iznenaditi. Ipak, nema razloga za paniku. U pitanju je zapravo lepa manifetsacija posvećena duhu srednjovekovnog viteštva.

Naše najmlađe sugrađane u periodu od 15. do 21. aprila očekuje nezaboravno druženje i niz korisnih saznanja o vitezovima i njihovom kodeksu ponašanja. Naime, Kraljevski red vitezova i ove godine organizuje Nedelju viteštva (od 15. do 19. aprila), a zatim i Vitez fest 2019 (tokom vikenda, 20. i 21. aprila). Već šestu godinu zaredom ova manifestacija ulepšava prolećne dane na Kalemegdanskoj tvrđavi prolaznicima, ali i onima koji namenski dolaze, najmlađima i njihovim roditeljima.

Deca će biti u prilici da uživaju u brojnim radionicama, izložbama i programima, a ono što bi moglo da privuče najviše pažnje tiče se različitih egzibicija, borbi i predstava, koje će na nekoliko dana ponovo prizvati duh srednjovekovnog vremena i viteštva. Ovogodišnji festival biće praćen i bogatim kulturnim, muzičkim i sportskim programom, a posetioce će zabaviti više od dve hiljade učesnika.

OKLOP

Foto: PIXABAY

 

Kako manifestacija ima međunarodni karakter, ove godine će Beograđanima biti predstavljeni i gosti iz Rusije. U pitanju su glumci i kaskaderi iz Moskve, okupljeni pod bojama istorijskog viteškog kluba Konni ojin. Oni će beogradskoj publici predstaviti kako je izgledala odbrana ruskih sela od napada mongolo-tatarskih horda na konjima.

Ipak, iako je manifestacija osmišljena kako bi se deca zainteresovala za bogatu srednjovekovnu tradiciju i viteštvo, ona svake godine okuplja i brojne turiste, kao i ljubitelje i ozbiljne poštovaoce viteštva i specifičnog kodeksa časti. Nemojte propustiti priliku da zavirite u davno minula vremena. Uputite se ka Kalemegdanu. I ne zaboravite – neka vas ne iznenadi viteška straža na njegovim kapijama.

Tekst: Ana Savić

 

Prijatelj portala