BALET

Foto: PIXABAY

JAKOPO GODANI PREMIJERNO NA BEOGRADSKOM FESTIVALU IGRE

Večeras, 11. aprila u 20 časova, će se u Sava Centru odigrati poslednje predstave ovogodišnjeg festivala na područiju Beograda. U pitanju je svetska premijera tri komada Jakopoa Godanija (Jacopo Godani): Od sada, Odjeci neumorne duše i Uzvišeni izazov.

 

Komad Od sada biće dočaran koreografijom vizuelne arhitekture, tj. konstrukcijom koja ne deluje komplikovano ali obiluje neverovatnom količinom informacija. Tražeći nekonvencionalnu situaciju u kojoj bi se telo izazvalo idejama, Godani razvija sofisticiranu aluziju na geometriju klasične igre iz savremenog mentalnog okvira.

 

Kompoziciju za solo klavir komada Odjeci nemirne duše napisao je Moris Ravel 1908. godine. Kroz kreaciju neverovatne virtuoznosti, Ravel vraća Bertrandove pesme u život, koristeći inovativnu klavirsku tehniku u klasičnom obliku. Koreografski elementi predstavljaju zajedničku nit sjedinjujući atmosferu koja prevazilazi vreme i mesto. Ravelova numera izvodi se uživo.

 

Kao davalac oblika koji želi da uvede gledaoce u iskustvo igre, Godani pokušava da pobegne iz zamišljenog, da pređe preko mašte i na svoj način sačini intrigantnu tamu: oblast u kojoj potencijal isplivava izvan svetlosti. Napuštajući površno i naglašavajući majstorsko poznavanje tehnike, gledalac komada Uzvišeni izazov doživljava koreografiju kao autentičan događaj u pravom smislu te reči.

Prijatelj portala