FILMSKA TRAKA

Foto: PIXABAY

POČINJE 47. MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL – FEST

I ove godine Beograđane očekuje sjajan odabir filmova na FEST-u. Organizatori su se potrudili da u deset dana festivala, od 22. februara do 3. marta, beogradskoj publici predstave neke od najnagrađivanijih i umetnički najuspelijih filmskih ostvarenja, ali i dela novih reditelja i filmove u kojima ćete po prvi put zapaziti neka od glumačkih lica. Biće predstavljena filmska ostvarenja koja su ostavila pečat u protekloj filmskoj sezoni, ali i filmovi koji će se dugo prikazivati i za koje će se i nakon FEST-a tražiti karta više.

Svečano otvaranje zakazano je za 19. časova u Sava centru, a odmah nakon uvodnih reči biće prikazan film reditelja koji je već ostavio traga u srcima srpske publike. Reč je, naime, o Jorgosu Lantimosu i njegovom najnovijem ostvarenju koje nosi nalsov Miljenica. Film tematizuje patološku borbu za zadobijanje naklonosti i svakako ga vredi pogledati ako ste i dosada uživali u filmovima ovog umetnika.

Filmovi će biti raspoređeni u dva takmičarska programa – Glavni i Srpski film (Srbija i prijatelji), u okviru kojih ćete moći da pogledate mnogobrojna ostvarenja. Ovogodišnji FEST posebnu pažnju posvećuje srpskoj koprodukciji sa Nemačkom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Slovenijom, Poljskom, a zahvaljujući kvalitetu i filmovi malih kinematografija zavredeli su svoje mesto na 47. Međunarodnom filmskom festival u Beogradu. Organizatori sa ponosom ističu da će biti ove godine biti prikazani i filmovi većeg broja žena reditelja.

Umetnički direktor FEST-a, Jugoslav Pantelić, izdvaja neke od filmova koji zaslužuju posebnu pažnju publike. U pitanju su tajlandski film Pipci, francuski film Divlji, mađarski Kolekcionar, portugalski Dijamantino, španski Tri pisma Polu Morisiju i američki film Planina.

Biće prikazani i neki od najuspešnijih filmova sa proteklog  69. filmskog festivala u Berlinu. Tako će publika moći da vidi film Fransoa OzonaMilošću Božjom, koji je autoru doneo  Srebrnog medveda – Gran pri žirija. Srebrnog medveda za najbolju režiju filma odnelo je filmsko ostvarenje Bio sam kod kuće, ali, rediteljke Angele Šanelec. FEST nam donosi i film Šavovi, Miroslava Terzića, koji je u Berlinu osvojio Europa Cinemas Label nagradu za najbolji evropski film u programu Panorama, ali i drugu nagradu za najbolji film po mišljenju publike.

U deset dana festivala biće prikazano 125 premijera u čak 13 sala na teritoriji Beograda, a i publika u Novom Sadu i Budvi imaće prilike da vidi neke od filmova. Za sada je prodato više od 50 000 ulaznica. Ukoliko niste isplanirali svoje vreme u narednom periodu, obavezno posetite 47. FEST. I ove godine nas očekuju vrhunski filmovi različitih produkcija i žanrova.

Više informacija o repertoaru, mestima prikazivanja i cenama ulaznica možete naći na sledećem linku.

Tekst: Ana Savić

 

 

Prijatelj portala