STEN LI

Foto: WIKIMEDIA COMMONS, AUTOR: EDWARD LIU

STEN LI – IKONA POP KULTURE DVADESETOG I DVADESET PRVOG VEKA

U svojoj devesedet petoj godini napustio nas je jedan od najpoznatih strip scenarista i autora, ali i figura koja je obeležila detinjstvo i mladost svih generacija, od Drugog svetskog rata pa do danas. Slavni strip umetnik Sten Li, preminuo je 12. novembra prošle godine ostavivši iza sebe veliki broj svojih kreacija, junaka koji su ostavili značajni trag u pop kulturi 20. i 21. veka, ali postavši i sam jedan od superheroja našeg vremena.

Sten Li bio je legendarni pisac, urednik i izdavač poznate kuće Marvel komiks (engl. Marvel Comics)a u svet stripa ušao je još davne 1939. godine. Tokom duge karijere stvorio je neke od junaka koji su obeležili detinjstvo mnogih od nas – Spajdrmena, Iksmena, Tora, Hulka, Fantastičnu četvorku, Ajronmena, i druge. Mnogi od njehovih junaka bili su deo odrastanja i stasavanja brojnih generacija širom sveta, a sam Sen Li postao je superheroj i živa legenda našeg doba.

Mnogi znaju njegovu biografiju od trenutka kada je začarao svet svojim kreacijama, no malo ko zna kako je ovaj umetnik krčio svoj put, od trnja do zvezda. Li je potekao iz siromašne porodice rumunskih Jevreja, emigranata koji su na teritoriju SAD došli na samom početku dvadesetog veka, tragajući za boljim životom i novim početkom. Rođen je 1922. godine, pa je čitavo njegovo detinjstvo bilo u znaku ekonomske krize i siromaštva.

Ipak, njegovi snovi i kreativnost nikad nisu bili ugroženi teškim materijalnim uslovima. Li je nastavio da sanja i razvija svoje kreativne potencijale, pa je nakon završene srednje škole čvrsto odlučio da se okuša u pisanju. Svoj prvi posao dobio je u izdavačkoj kući Tajmli komiks (engl.Timely Comics), gde je najpre radio na najnižim poslovima, pri čemu njegova kreativnost nije mogla da dobije svoj puni zamah. Njegova zaduženja bila su da briše skice i beleške pisane običnom olovkom sa gotovih radova drugih umetnika, da kuva kafe autorima ili puni bočice tintom i vodi računa o materijalima za crtače. Tada nije ni sanjao da će postati glava ove izdavačke kuće i da će od nje stvoriti slavnu kompaniju Marvel komiks.

SPAJDERMEN

Foto: PIXABAY

 

Njegov talenat uskoro je primećen, pa je njegov prvi rad, Kapetan Amerika sprečava osvetu izdajnika, objavljen u jednom od stripova ove izdavačke kuće. Uskoro će mladi Sten osmisliti i svoje prve superheroje, najpre Uništitelja (engl. Destroyer), a zatim i Džek Frosta (engl. Jack Frost) i Fader Tajma (engl. Father Time). Glavni urednik davaće mu sve više i više zaduženja, sve dok Li ne stasa da preuzme kompletnu odgovornost i postane glavni urednik.

Pravi bum u svetu stripa usledio je 50-ih i 60-ih godina. Li je napravio pravu revoluciju kada je u pitanju koncept karaktera superheroja, pa su njegovi junaci postali više nalik na obične ljude. Do tog momenta superheroj bio je junak bez mane i straha, ali je Li imao drugačiju viziju superheroja. Želeo je da ih predstavi kao junake koji mogu imati manu ili problem. Nije želeo da ih učini monolitnim i previše udaljenim od stvarnog života. Njegovi junaci zato su postali ambivalentni heroji, likovi koji osećaju strah, strepnju, ali i volju za isterivanjem pravde i za borbu protiv zla. Na ovaj način Stenovi superheroji postali su bliži čitaocima, pa je bilo mnogo lakše poistovetiti se sa njima.

Sten je uveo i novi način poslovanja. Pobrinuo se da svi u kompaniji koju je vodio, a koja je dobila ime Marvel komiks, dobiju mesto koje zaslužuju, te da im bude odato priznanje za rad i trud. Tako je počeo da kredituje i saradnkie koji su obavljali manje poslove oko stripa, a ne samo autore. Zato su se na stranicama njegovih stripova sada nalazila i imena tušera, kolorista, osoba koje su unosile tekst u strip, i dr. Publiku je posevbno oduševljavala njegova kolunma, poznata kao Stenova govornica, koja je svoje mesto pronašla u svakom od brojeva. Kroz nju je Sten najavljivao nove radove i gradio neposredniji odnos sa čitaocima, a svaku je kolumnu završavao prepoznatljivim uzvikom – Ekscelzior!

HALK

Foto: PIXABAY

 

Ipak, inovacijama na polju stripa nije bilo kraja. Sten Li je započeo i borbu protiv cenzurisanja. Do tada je izdavačima bilo zabranjeno da neke stvari uopšte i pominju u svojim stripovima, a Li je bio prvi koji je počeo da unosi motive koje je javnost smatrala nepodobnim. Međutim, Li ih je koristio kako bi mladima skrenuo pažnju na štetnost pojedinih pojava. Tako je postao poznat po stripovima koji su u sebi sadržali jasnu poruku protiv upotrebe narkotika, protiv rasizma, netolerancije, socijalne nepravde, diskriminacije.

Sten Li ostaće upamćen kao veliki umetnik, inovator na polju stripa, ali i kao jedna od ikona 20. i 21. veka. Bio je veliki čovek koji će u srcima čitaoca ostati nezamenljiva figura i superheroj novog doba.

Tekst: Ana Savić

 

Prijatelj portala