SAJAM KNJIGA

Foto: WIKIMEDIA COMMONS, AUTORKA: MILICA BUHA

U SUSRET 63. MEĐUNARODNOM BEOGRADSKOM SAJMU KNJIGA

U nedelju, 21. oktobra, počinje 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga i sigurni smo da se već uveliko pripremate i planirate kog dana ćete posetiti Beogradski sajam. Red Info Portal vam i ovoga puta nudi važne informacije u vezi sa predstojećim Sajmom knjiga i nadamo se da će vam one pomoći da se organizujete i odaberete pravo vreme za svoju posetu jednoj od najvećih manifestacija posvećenih knjizi i pisanoj reči u jugoistočnoj Evropi.

Kao i svake godine, i ovogodišnji sajam će pratiti brojne promocije, prezentacije, predavanja i tribune, a sve u cilju predstavljanja niza tema iz oblasti književnosti, izdavaštva i kulture. Ovogodišnji slogan Sajma knjiga jeste „Radost čitanja“, a zemlja počasni gost biće Maroko.

U saradnji sa Mohamedom Aminom Belhažom, ambasadorom Kraljevine Maroka, dogovorena je prezentacija književnosti i kulture ove zemlje, kao i niz razgovora i tribina sa marokanskim piscima i predstavnicima kulture. Među njima će se naći i Tahar Ben Želun, dobitnik Gonkurove nagrade, ali i mnogi drugi. Organizatori najavljuju da će kultura i umetnost Maroka biti predstavljena na štandu koji će obuhvatiti više od 100 kvadratnih metara.

Posetioce će obradovati i drugi gosti iz sveta književnosti i kulture, pa će tako moći da vide ministra kulture Rusije, ali i jednog od veoma popularnih ruskih pisaca, Vladimira Medinskog. On će gostovati na dan otvaranja, a svoju novu knjigu RAT Mitovi SSSR-a 1939-1945 predstaviće u Sali „Ivo Andrić“, od 20 časova. U istoj sali 22. oktobra u 15 časova gostovaće i peruanski pisac Santjago Ronkaljolo, u okviru programa „Pišem, dakle postojim“. U okviru istog programa održaće se niz tribina, a posetioci će moći da vide i čuju portugalskog pisca i vizuelnog umetnika, Valtera Uga Mana (24. oktobra, od 15 časova), slovenačkog pisca, pesnika i istoričara umetnosti, Roberta Simonišeka (25. oktobra, od 15 časova), kao i pisca epske fantastike Pitera V. Breta (27. oktobra, od 13 časova). Tu su i mnogi drugi gosti o čijem se predstavljanju možete više informisati na zvaničnom sajtu 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga. 

PRODAJA KNJIGA

Foto: PIXABAY

 

Ovogodišnji Sajam knjiga otvorće jedan od najcenjenijih srpskih pesika današnjice, Matija Bećković, a organizatori najavljuju da će biti organizovane i brojne manifestacije kojima će se promovisati savremena domaća književnost, pa će neka od dela o kojima će se pričati nositi potpis nekih od najznačajnijih srpskih pisaca savremenog doba. Govoriće se o Goranu Petroviću, Ljubici Arsić, Vladanu Matijeviću, Mileni Marković, i drugima.

Posetioci će u svim ovim dešavanjima i knjigama moći da uživaju sve do 28. oktobra, a radono vreme sajma za posetioce biće od 10 do 20 časova svakog dana, osim na dan otvaranja i poslednja tri dana sajma, kada posetioci mogu da ostanu na sajmu do 21 čas. Cena pojedinačne ulaznice iznosi 250 dinara, dok je grupna karta nešto jeftinija i za nju treba izdvojiti 100 dinara manje. Cena parkinga po satu iznosi 150 dinara.

Dan za svoju posetu možete isplanirati uzimajući u obzir različite tribune i prezentacije, ali i gostovanja književnika čije biste predstavljanje želeli da čujete. Ipak, naš savet je da, ukoliko sajam ne posećujete sa svojim detetom, izbegnete peti dan sajma, jer je predviđen za školske posete i decu, pa se očekuje velika gužva. Članovi naše redakcije rado će prošetati i ovogodišnjim sajmom i izvestiti vas kakva je atmosfera i šta je to što će obeležiti 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga.

Teksta: Ana Savić

 

 

Prijatelj portala