Devojka sa rukavicama i crvenim karminom drži knjigu u ruci

Foto: PIXABAY

BLIŽI SE RADOST ČITANJA

I ove godine, kao i svake, poslednje nedelje u oktobru u Beogradu će se održati 63. međunarodni beogradski sajam knjga, od 21. do 28. oktobra. Svi koji vole da čitaju, ovu nedelju Sajma smatraju pravim praznikom čitanja. Ove godine Sajam će se održati pod sloganom Radost čitanja, a u nastavku teksta saznajte šta je sve to pripremljeno za vas.

Na već dobro poznatom mestu, brojni domaći i strani izlagači izložiće svoja izdanja na štandovima u halama 1, 1a, 2a, 2c i 4 Beogradskog sajma. Ovoga puta Sajam će biti posvećen savremenoj srpskoj i svetskoj književnosti, pa su se organizatori potrudili da obezbede bogat program predavanja o svetskoj književnosti, diskusija, o društvenoj situaciji, o izdavaštvu uopšete i obeležavanju jubileja – 200 godina od objavljivanja „Vukovog rječnika”, 150 godina od rođenja pesnika Alekse Šantića, 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog, 150 godina od rođenja i 75 godina od smrti Mihaila Petrovića Alasa.

Sajam knjiga u Beogradu

Foto: VIKIPEDIJA

 

Pored domaćih, na Sajmu će biti štandova izlagača iz Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Republike Srpske, Slovenije, Bosne i Herscegovine, Švajcarske, Rusije, Belorusije, Ukrajine, Kine, Irana, Japana, SAD-a, i mnogo pisaca koji će predstavljati svoja dela, ali i književnost svoje zemlje. Tih dana sajam će biti pravo književno, i šire, kulturno stecište.

Tradicionalno, svaku godinu obeleži po jedna zemlja kao gost Sajma, a ove godine će to biti Maroko. U hali 2a Maroko će predstaviti svoju  viševekovnu tradiciju i kulturnu raznovrsnost koju čine dela naučnika, pisaca, pesnika i umetnika. Njihov štand biće u tradicionalnom marokanskom stilu, izložiće izdanja najznačajnijih izdavača i javnih institucija, kao i više od 1.000 dokumentarnih naslova. Najavljene su i tribine marokanskih književnika i mislilaca, kao i nastup poznatog marokanskog muzičara Farida Ganama u Domu omladine 22. oktobra.

Pored zemlje gosta, grad gost, ovoga puta Niš, u hali 1a u petak, 26. oktobra na platou Branka Miljkovića predstaviće svoje institucije, festivale, umetnike i izdavače.

Prema rečima organizatora, Sajam knjiga je jedna od 11 manifestacija od izuzetnog značaja za Beograd, čiji broj posetilaca iz godine u godinu raste. Prošle godine Sajam je posetilo nešto manje od 200.000 ljudi, ali se ove godine očekuje još više.

Radno vreme Sajma je od 10 do 20 časova, izuzev petka i vikenda kada će biti otvoren još sat duže, do 21 čas. Cena pojedinačne ulaznice biće 250 dinara, a cena grupne 150 dinara. Najveće gužve, kao i svake godine, očekuju se u četvrtak koji je rezervisan kao školski dan i za vikend, pa se na vreme organizujte.

Napravite spisak omiljenih naslova, popišite šta vam nedostaje u privatnoj biblioteci, ali I spontano odaberite neki naslov za sebe ili nekog drugog, pripremite se za vreme darivanja koje se bliži, a još je lepše ako ono ranije dođe. Neka radost čitanja počne!

 

Tekst: Ana Savić

Prijatelj portala