PREDRAG EJDUS

Foto: FACEBOOK

ALI PREDSTAVE MORA BITI! NAPUSTIO NAS JE, ALI OSTAVIO IZA SEBE BOGATSTVO

„Mora da Bog sprema jednu Veliku dramu tamo gore, čim nam uzima sve velikane srpskog pozorišta i filma uz koje su odrasle brojne generacije”, komentar je danas mnogih naših sugrađana kada se pomene ime nekog našeg nedavno preminulog glumca. Prošle godine javnost je potresla iznenadna smrt mnogima omiljenog Nebojše Glogovca, a ovih dana još jedne bitne figure naše pozorišne i filmske scene — Predraga Ejdusa.

Usled teške bolesti, sa ovozemaljske životne scene Predrag Ejdus nas je, u svojoj 72. godini, 28. septembra napustio, ostavljajući nam bogat opus svojih uloga, kao i svoja inspirativna, nezaboravna promišljanja. Danas će se, sa početkom u 16h na Novom groblju u Beogradi izvršiti ispraćaj na kremaciju prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i njegovog nekadašnjeg upravnika. Komemoracija povodom smrti biće održana 8. oktobra u 12h na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. 

EJDUS

Foto: FACEBOOK

 

Predrag Ejdus je rođen 24. jula 1947. godine u Beogradu. Završio je XIV beogradsku gimnaziju, a diplomirao glumu 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića. Bio je član amaterskog pozorišta Dadov od 1962. do 1968. godine a o kojima je za Blic govorio sa uzbuđenjem i ljubavi prema svom pozivu, rekavši da je U Dadovu vladao duh „autentičnosti i neponovljivosti, svaki dan je bio uzbudljiv, verovatno zbog toga što smo prelazili iz dečaštva u drugo agregatno stanje, opčinjeni umetnošću, pozorištem, književnošću...”

Ejdus je ove godine dobio nagradu Zlatni ćuran za životno delo. Prošlog leta se posle mnogo godina vratio u Dubrovnik, gde je u okviru Dubrovačkih letnjih igara igrao u čuvenom Krležinom komadu Gospoda Glembajevi. Krajem prošle godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta obeleženo je 25 godina od premijere predstave Kir Janja J. S. Popovića, u režiji Egona Savina u kom je Peca igrao naslovnu ulogu. Mnogi članovi ansambla su se menjali samo je on svih 25 godina ostajao…

EJDUS1

Foto: FACEBOOK

 

Odigrao je oko 200 dramskih uloga i snimio više od 50 filmova, učestvovao je u 50 televizijskih drama i 30 televizijskih serija, ostvario preko 200 uloga u radio-dramama snimljenim za Radio Beograd. Bio je oženjen Milicom, ćerka Vanja je takođe poznata glumica, dok je sin Filip predavač na Fakultetu političkih nauka.

Kolika je bila njegova posvećenost svom pozivu ne može se videti iz ovih brojki i postignuća, najbolje vam to možemo dočarati njegovom izjavom iz oktobra prošle godine za Blic, gde je izrazio svoje stanje zdravstveno i činjenicu da se nije osećao baš najbolje, ali padao je i peo se psihički i ranije, padao je „ i sa četiri metra visine, skakao i u more, lomio nogu... Svašta je bivalo”.

„Ali predstave mora biti!
Šou mast go on!
Sve za predstavu!
Ja ne nalazim da je to s mojom bolnicom naročito uzbudljivo.”

Tekst: Kristina Đorđević

Prijatelj portala