HORSKE SVEČANOSTI

Foto: FACEBOOK

UŽIVAJTE U MUZICI I BUDITE HUMANI!

U periodu od 28. do 30. septembra 2018. održava se festival Beogradske horske svečanosti, internacionalni festival koji u programu ima takmičenje horova u dve kategorije i revijalni program sa dodelom nagrada i priznanja.

Sav prihod od ulaznica će biti namanjen deci iz centra SVRATIŠTE , drugim ugroženim grupama pojedinaca i talentovanoj deci iz muzičkih škola koja se nalaze u teškoj finansijskoj situaciji za kupovinu funkcionalnog instrumenta.

Program:

Petak, 28. septembar

12:00 Svečano otvaranje festivala: Orkestar Stanislav Binički i takmičarski horovi
13:30 Nastup takmičarskih horova iz grupe A, duhovna muzika
16:00 Nastup takmičarskih horova iz grupe A1, svetovna muzika
18:30 proglašenje pobednika natpevavanja po grupama i dodela priznanja
20:00 Koncert: COLLEGIUM MUSICUM
Dirigent: Dragana Jovanović

Akademski hor Collegium musicum osnovan je 1971. godine, članice su studentkinje beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti. Od samog početka, umetnički vođa i dirigent hora bila je i još uvek je Darinka Matić Marović, sa dirigentom Draganom Jovanović. Na repertoaru hora su dela od srednjeg veka do savremene i avangardne muzike.

Subota, 29. septembar

20:00 Koncert: VIVA VOX
Dirigent: Jasmina Lorin

Hor Viva Vox iz Beograda, predvođen dirigentkinjom Jasminom Lorin, bave se izvođenjem popularne muzike isključivo glasovima, bez instrumentalne pratnje (a cappella), uz ritmičku podršku bitboksa, vokalne tehnike kojom se imitiraju zvuci bubnjeva i perkusija, po čemu su jedinstveni u našoj zemlji. Širu popularnost u zemlji i svetu stekli su u julu 2011. godine, kada je video snimak njihovog izvođenja pesme Du hast nemačkog benda Rammstein postao viralni hit na društvenoj mreži YouTube. 

 

 

Nedelja, 30. septembar

15:00 Projekcija filma: Stevan Mokranjac
20:00 Koncert: Filip Kutev Bulgarian national ensemble ft.Teodosii Spassov

Državni folklorni ansambl Philip Koutev osnovan je 1951. godine. Od samog početka formiran je kao profesionalna grupa. Prvi skromni, ali talentovani mladi pevači, plesači i muzičari odabrani su na nacionalnom takmičenju. Zajedno sa svojim umetničkim talentom doneli su u ansambl neverovatno folklorno bogatstvo njihovih rodnih mesta.

 

 

Theodosii Spassova znaju kao kavalskog igrača sveta. Zaista, fanovi Theodosii Spassova širom sveta čine veoma širok krug. Poznat je kao virtuozni kaval performer, koji je sposoban da svira bilo koju folku melodiju sa stilom. Ono što ga čini još popularnijim su njegove originalne ideje, čija realizacija okuplja muzičare različitih žanrova. Prvi je svirao džez na kavalu, a mešanje tradicionalne narodne muzike sa elementima džeza i klasične muzike je na temelju skoro svih originalnih dela koje je komponovao Theodosii. Theodosii Spassov je razvio svoj jedinstveni stil igranja. Njegovi nastupi su neobična sinteza tradicionalnog folklora, džeza i klasične muzike. 

 

Cena ulaznica je 1200 dinara, mogu se kupiti preko EVENTIM mreže. 

Tekst: Kristina Đorđević

Prijatelj portala