Tri knjige jedna preko druge i sveska za beleske pored sa olovkom

Foto: PIXABAY

PROŠETAJTE STAZAMA PROZE I POEZIJE

Šta najviše volite da čitate? I koga? Uživate li u detaljnom, realnom opisu ili više volite samo nagoveštaj? Slažemo se da su ukusi različiti i da svakome nečiji stil pisanja godi manje ili više. Stil ili način, šta više odgovara vašem senzibilitetu ili svojstvu? Ako ste otvorenog uma, spremni da učite, prilagođavate se budućnosti, ali ipak volite domaću književnost prošlosti, pozivamo vas u šetnju.

U Beogradu se, u organizaciji Kulture, centra za kulturne inicijative, uz podršku Sekretarijata za kulturu Beograda, već 8 godina unazad svake godine održavaju besplatne književne šetnje. Cilj ovakvih šetnji jeste da ljubiteljima književnosti pruži dodatni užitak obilaženjem životnih staza naših književnih velikana. Ove godine saznajte nešto novo ili se podsetite onoga što znate o Domanoviću, Matavulju i Popi. Da svi putevi vode u Beograd, za njih su se tu i završili, svedoče upravo oni. Podsetite se koliko je zapravo Beograd nekada bio stecište svih važnih događaja, a i ljudi. Zakoračite u prošlost sa saznanjem da se nešto nikad ne menja, ili iznova i iznova ponavlja.

 

Domanović, Matavulj i Popa u krupnom planu

Foto: VIKIPEDIJA

Ako ste propustili šetnju 14. septembra posvećenu Simi Matavulju i onu 18. septembra posvećenu Radoju Domanoviću, ne propustite da otkrijete koliko je Beograd uticao na život i rad Matavulja, 25. septembra (okupljanje je na Andrićevom vencu kod spomenika Andriću), i Domanovića, 28. septembra, okupljanje je kod fontane između dvorova u ulici Kralja Milana. Otkrivanje Beograda Vaska Pope izvešće se 21. septembra i 2. oktobra, a okupljanje je kod Kapetan Mišinog zdanja na Studenstskom trgu. Sve šetnje počinju u 17h.

Otkrijte šta je uticalo na razvijanje sposobnosti oštrog i trezvenog posmatranja života, satiričnog opisa i eliptičnog i jezgrovitog jezika. Da li je njihov put bio posut trnjem ili popločan? Sigurni smo da znate odgovor. A kakav je vaš?

Tekst: Danijela Kostić

Prijatelj portala