KNJIGE

Foto: PIXABAY

DA LI ZNATE GDE SE NALAZE NAJMANJE KNJIGE NA SVETU?

Ilustrovane, elektronske, rukopisne, oslikane, školske... a da li ste znali da postoje i minijaturne knjige? Za sve radoznale knjigoljupce, Red Info Portal otkriva gde se to nalaze najmanje knjige na svetu. 

Muzej u Bakuu, prestonici Azerbejdžana, dom je jedinstvenih primeraka minijaturnih knjiga, čije najveće dimenzije ne prelaze 7,5 centimetara. Knjige potiču iz 66 država širom sveta, te su svojom retkom pojavom ušle u Ginisovu knjigu rekorda. Ako želite da posetite ovaj muzej, biće vam potrebna lupa za oko 7 500 knjižica, među kojima mnoge možete čitati samo pod mikroskopom.  

MINIJATURNA KNJIGA

Foto: PIXABAY

 

Ovu ideju pokrenula je azerbejdžanska spisateljica Zarife Salahova, tako što je kolekciju knjiga sa svojih putovanja pretvorila u svojevrstan muzej. Vlada Azerbejdžana joj je obezbedila podršku u realiziciji ove ideje. 

Zarifa Salahova izjavila je da njena strast prema čitanju potiče još iz detinjstva. Ovu strast deli sa svojom braćom, a oni su joj prosleđivali knjige koje su prethodno pozajmili iz biblioteke ili od prijatelja. Salahova kaže da smatra da ljubav prema čitanju treba da neguju i odrasli, a naročito je važno usaditi je deci još u detinjstvu. Ona smatra da nije dovoljno čitanje udžbenika i školskih knjiga, već da svako u sebi treba da otkrije žeđ za samim znanjem, i to čitanjem u slobodno vreme. 

Kako je Salahova inspiraciju pronašla u basnama svog omiljenog ruskog pisca, Ivana Krilova, ovaj muzej sadrži dela mnogih klasičnih pisaca ruske književnosti, poput Puškina, Dostojevskog, Gogolja i drugih. Pored ruskih, tu su i knjige turskih, arapskih, engleskih pisaca, kao i pesme čuvenih Bitlsa. 

Najmanja knjiga u ovom muzeju, ujedno i najmanja knjiga na svetu, jeste Cvetovi četiri godišnja doba, dimenzija 0,75x0,75 milimetara, najveće japanske izdavačke kuće Topan Printing. Ovo delo ima 22 stranice, koje možete čitati samo uz pomoć specijalnog mikroskopa. 

Nalazimo i najmanji primerak zapisane verzije Kurana, svete knjige muslimana. Rukopis datira iz 17. veka i jedan je od najvažnijih primeraka ovog muzeja. Sama Salahova kaže da je to poklon od jedne starije dame iz Bakua i da je ta knjiga bila vlasništvo njene porodice od davnina. 

Zahvaljujući ovoj nesvakidašnjoj ideji Zarihe Salahove, znate kuda da se uputite ako želite da uživo vidite bar jednu od Tolstojevih knjiga koje mogu stati − na vrh olovke. 

Prijatelj portala