NARODNI MUZEJ

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

NARODNI MUZEJ U BEOGRADU OTVOREN POSLE 15 GODINA

Narodni muzej otvorio je svoja vrata nakon 15 godina. Svečano otvaranje održano je juče, na Vidovdan, jedan od najvećih nacionalnih praznika. Otvaranju su prisustvovale brojne ličnosti iz oblasti kulture, ali i mnogobrojni građani.

Na Trgu republike tim povodom priređen je multimedijalni spektakl pod nazivom „Da li se prepoznajemo?”. Otvaranje je otpočelo svojevrsnim performansom baletskog umetnika Sergeja Kolinjina, prikazanim u video-spotu koji je emitovan pred više hiljada okupljenih građana. U nastavku programa dečji hor Kolibri izveo je himnu Bože pravde.

Direktorka Narodnog muzeja, Bojana Borić, Brešković, izjavila je da je Muzej od svog osnivanja, pa do danas, bio svedok naše istorije, te da je delio sudbinu srpskog naroda. Ponovno otvaranje nakon petnaest godina ocenila je kao događaj koji se dešava jednom u našim životima.

Otvaranje Narodnog muzeja značajan je trenutak za srpsku kulturu, ali i mlade generacije. Ova institucija temelj je naše nacionalne baštine, ali i značajni vodič mladima na putu ka sticanju znanja i buđenju svesti o sopstvenim korenima i kulturi.

Narodni muzej u svoju stalnu postavku ubraja oko 4000 najvrednijih eksponata, a sveukupni broj predmeta premašuje impozantnih 400 000. To su eksponati nastali u rasponu od paleolita do 21. veka.

U prizemlju zgrade građani mogu videti arheološke artefakte i numizmatiku, a mogu posetiti i malu galeriju, biblioteku, medijateku i koristiti čitaonice. Prvi sprat određen je za eksponate iz ranog srednjeg veka i srpsku umetnost 18. i 19. veka, a posetioci mogu videti i grafički kabinet.

Na drugom spratu nalazi se postavka koja prikazuje jugoslovensku umetnost 20. veka i evropsku umetnost između 14. i 20. veka. Tu je i velika galerija u kojoj će se održavati različite izložbe. Između ostalog, ovaj sprat nudi posetiocima i mesto za odmor. Ovde se nalazi kafe u kome građani mogu da predahnu i da se okrepe.

Muzej će biti neprekidno otvoren do večeras u 22 časa. Naredna dva dana, 30. juna i 1. jula ulaz je besplatan, a Muzej radi od 10 do 22 časa.

Nadamo se da nećete propustiti priliku da pogledate vredne eksponate, svedoke naše kulture i umetnosti koji su bili skriveni od očiju javnosti čitavih 15 godina. Red Info Portal vas poziva da u narednim danima obavezno posetite jednu od najznačajnijih institucija naše kulture.

 

Prijatelj portala