FESTIVAL NITRATNOG FILMA

Foto: PRESS: JUGOSLOVENSKA KINOTEKA

FESTIVAL NITRATNOG FILMA U JUGOSLOVENSKOJ KINOTECI

Da li ste čuli za Festival nitratnog filma? Ako niste, pravi je trenutak za to.

Dvadeseti, jubilarni Festival nitratnog filma biće održan u Jugoslovenskoj kinoteci, u periodu od 6. do 16. juna.

 

U okviru Festivala nitratnog filma, u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj, kao i u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici, biće prikazano četrdeset filmskih ostvarenja. Većina filmova koji će biti prikazani na Festivalu uglavnom su iz prve polovine 20. veka, kada su filmovi snimani na zapaljivoj nitratnoj traci, ali će se na repertoaru naći i nekoliko odabranih klasika iz šezdesetih i sedamdesetih godina.  

 

Festival nitratnog filma u Kinoteci pratiće više od trideset gostiju, direktora kinoteka i filmskih profesionalaca iz regiona, Austrije, Nemačke, Francuske, Rusije, Kine i dugih zemalja.

 

Jugoslovenska kinoteka obezbedila je restaurirane kopije filmova u saradnji sa čak trideset tri arhiva i srodnih institucija, što je do sada rekordan broj učesnika u organizaciji Festivala. Na festivalu će, uz evropske arhive, biti  prisutni i filmovi sa drugih kontinenata, iz Sjedinjenih Američkih Država, Meksika, Kine i Japana.

 

Red Info Portal vam, kao i toliko puta do sada, preporučije da svoje slobodno vreme provedete u Jugoslovenskoj kinoteci. Detaljni repertoar Festivala nitratnog filma možete pronaći na sajtu Kinoteke, pa vam preostaje jedino da se zaputite u Uzun Mirkovu i provedete jedno fino popodne uz neki dobar film!

 

FESTIVAL FILMA

Foto: PRESS: JUGOSLOVENSKA KINOTEKA

 

 

Tekst: Marija Stevanović

Foto: PRESS JUGOSLOVENSKA KINOTEKA

 

 

Prijatelj portala