VLADIM GUZMAN

Foto: KOLARAC

FILHARMONIJA OBELEŽAVA STOGODIŠNJICU BERNŠTAJNOVOG ROĐENJA

Beogradska filharmonija predstavlja srpsku premijeru Bernštajnove Serenade zajedno sa čuvenim violinistom Vadimom Gluzmanom i dirigentom Danijelom Rajskinom, u petak, 1. juna (Kolarac, 20č). Filharmonija se tako priključuje proslavi stogodišnjice rođenja muzičke legende, ujedno i velikog promotera Malerove muzike, čija 4. simfonija zatvara koncert.

Proslavlјeni dirigent, kompozitor, pijanista i predavač Leonard Bernštajn, ostao je zapamćen kao svetski superstar klasične muzike. Po popularnosti koju je dostigao sredinom prošlog veka može se porediti sa Elvisom Prislijem i Merilin Monro, naročito nakon uspeha njegovih brodvejskih mjuzikala. Njegovu Serenadu izvešće čuveni Vadim Gluzman, i to na legendarnoj Stradivarijevoj violini iz 1690. godine. Ovaj izraelski violinista redovno nastupa sa najvećim svetskim orkestrima, poput Berlinske filharmonije, Bostonskog simfonijskog orkestra, Čikaškog simfonijskog orkestra, Izraelske filharmonije, Londonske filharmonije, a sa Beogradskom filharmonijom nastupa drugi put.

DANIJEL RASJKIN

Foto: KOLARAC

 

Drugi deo koncerta posvećen je kompozitoru koga je Bernštajn izuzetno cenio i kao dirigent snimio sve njegove simfonije. Iako je rođen posle Malerove smrti, za njih se kaže da su blizanci po muzičkoj estetici. Danijel Rajskin, stalni gostujući dirigent Beogradske filharmonije, predvodi orkestar u izvođenju Malerove 4. simfonije, u kojoj im se priključuje i sopran Evgenija Jeremić. Sto ulaznica za stajanje su u prodaji sat vremeni uoči početka koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

 

 

Prijatelj portala