CARSTVO NEBESKO

Foto: NARODNO POZORIŠTE

„CARSTVO NEBESKO” 31. MAJA NA 5. DRAMA FESTIVALU U LJUBLJANI

Posle uspešnih prošlonedeljnih izvođenja na MNT festivalu u Skoplju i 63. Sterijinom pozorju, predstava Carstvo nebesko (u podnaslovu Epika balkanika), u režiji Jerneja Lorencija, gostovaće 31. maja na Drama festivalu u Ljubljani.

Prvi deo predstave biće izveden na Velikoj sceni Slovenskog narodnog gledališča, a drugi u Cankarjevom domu. Na toj manifestaciji, koja se ove godine održava peti put, učestvuju i Novosadsko pozorište/ Újvidéki Színház, Moving Music Theatre iz Bitole, SNG Nova Gorica, Zagrebačko kazalište mladih, Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju i Drama SNG Maribor.

Tekstualno polazište komada, koje je Narodno pozorište uradilo u koprodukciji sa Bitef teatrom, jeste srpska epska književnost srednjeg veka, u kojoj ovog uglednog slovenačkog reditelja srednje generacije privlače različiti konkretni motivi: od poezije, preko mitologije, istorije i mitomanije, do odnosa prema prošlosti i budućnosti.

Na višem tematskom planu, Lorencija je posebno zanimala arhetipska situacija, karakteristična za srpsku, ali i neke druge kulture: smenjivanje samo dve uloge: heroja i žrtve, bez mogućnosti identifikovanja s nekom uravnoteženom egzistencijalnom pozicijom.

U podeli su Olga Odanović, Nada Šargin, Nataša Ninković, Hana Selimović, Branko Jerinić, Nikola Vujović, Bojan Žirović, Milutin Milošević i Slaven Došlo. Dramaturg je Matic Starina, scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostime Belinda Radulović, a muziku Karmina Šilec. U autorskoj ekipi su i Gregor Luštek (koreograf i asistent reditelja), Andrej Hajdinjak (dizajner svetla) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).

Predstava je premijerno izvedena 26. septembra prošle godine u okviru 51. Bitefa.

Prijatelj portala