PRSTEN IZ GOSPODARA PRSTENOVA

Foto: GOOGLE FREE PHOTOS / WWW.GOODFREEPHOTOS.COM

KAKO SE GOSPODAR PRSTENOVA MOGAO ZAVRŠITI DRUGAČIJE?

Često se događa da među režiserima, producentima, ali i scenaristima dolazi do određenih neslaganja kada su u pitanju ideje koje se često kose sa njihovim međusobnim razmišljanjima. Takva situacija se desila i sa serijalom Gospodar prstenova.

Naime, Harvi Vajnstin je pretio Piteru Džeksonu, režiseru Gospodara prstenova, da će ga zameniti Kventinom Tarantinom ukoliko ne pretvori njegovu viziju knjige Dž. R. R. Tolkina u dvosatni film. Nova knjiga britanskog filmskog pisca Iana Nejtana Sve što možeš da zamisliš: Piter Džekson i stvaranje Srednje zemlje otkriva da je Vajnstin smatrao kako je novozelandski režiser „protraćio” 12 miliona dolara u izradi scenarija za dva filma.

„Harvi je imao stav: ili ćeš uraditi kako ja kažem, ili si izbačen, a Kventin je spreman da režira”, rekao je autoru knjige Ken Kamins, producent koji je radio za Vajnstina na tom projektu. Džekson je jednom prilikom rekao kako je dobio poruku od Džeka Lečnera datiranu 17. juna 1998, šefa za razvoj Vajnstinove kompanije Miramaks, u kojoj je određen „radikalniji, racionalniji pristup”, koji bi omogućio da se priča odvija samo u jednom filmu. Ovo bi značilo, čuvajte se sada obožavaoci ovog dela, izbacivanje Helmovog ponora, Eovin bi zamenila Faramira kao Boromirova sestra, Balrog bi nestao, a čak je i pojava Sarumana bila neizvesna. Sve te promene bi značajno uticale na film i odvele bi ga u potpuno drugom smeru, što Đžekson nikako nije mogao da dozvoli, na radost svih nas koji volimo ovo filmsko ostvarenje.

„Taj film bi garantovano razočarao svakoga ko je pročitao knjigu”, rekao je Džekson Nejtanu. Džekson je zvao Kaminsa da mu kaže da on i njegov partner Fren Volš ne mogu da adaptiraju knjigu na način na koji je Vajnstin želeo. Kamins je uspeo da ubedi Vajnstina da dozvoli Džeksonu i Volšu da prodaju svoju obradu nekome drugom. Nju Lajn Sinema je preuzela projekat i Tolkinova knjiga je pretvorena u trilogiju neverovatnog uspeha: Družina prstena (2001), Dve kule (2002) i Povratak kralja (2003). Iako je s početka bilo problema oko preuzimanja režiserske uloge, Džekson je zasigurno odradio odličan posao.

Ovojio je Oskara za najboljeg režisera za Povratak kralja, a serijal je ukupno osvojio 17 Oskara. Prošlog decembra, Džekson je priznao da je stavio na crnu listu glumice Ešli Džad i Miru Sorvino kao odgovor na „prljavu kampanju” iza koje stoji Vajnstin, zbog čega nijedna od njih nije imala priliku da dobije ulogu u serijalu Gospodar prstenova„U to vreme, nismo imali razloga da dovodimo u pitanje šta nam je rečeno. Ali kada sada razmislim, shvatam da je ovo verovatno bila prljava kampanja Miramaksa u punom zamahu. Sada sumnjam da su nam davali pogrešne informacije o obe ove talentovane glumice.”

Nakon navedenih nesuglasica, mogli bismo reći da je sve na kraju ispalo kako treba. Sada, da li bi Tarantino umešavši svoje prste promenio tok stvari i na koju stranu bi to prevagnulo, procenite sami!

Prijatelj portala