STARI RZKOPIS

Foto: PIXABAY

OTKRIVEN RUKOPIS KURANA ISPISAN PREKO BIBLIJE

Palimpsest je za srednjovekovni period bio potpuno normalna pojava prilikom pisanja dokumenata ili tekstova bilo kakve vrste. Materijal za pisanje bio je skup i redak, pa se često radi uštede koristio pergament koji je već ispisan. Stari tekst bio bi izbrisan, pa preko toga ispisan novi. Međutim, često je moguće pročitati i tekst preko koga je pisano, upotrebom određenih hemijskih sredstava. Palimpsest je čak postao i književni manir. Pisci bi želeli da prikažu dublju poruku dela tako što bi jedan tekst ispisivali preko drugog, a prvi ostavili da se tek nazire. Ipak, nešto nesvakidašnje tj. jedinstveno desilo se kada je jedna oštrooka naucnica otkrila odlomke iz Biblije kako se ocrtavaju ispod rukopisa Kurana iz VIII veka. Ovo je jedini potvrđeni palimpsest, gde je hrišćanski tekst izbrisan kako bi se napisao tekst Kurana.

Francuska naučnica dr Eleonor Selard gledala je fotografije stranice palimpsesta, kada je naišla na fotografiju dela strane Kurana napisanog u VIII veku, ili u II veku islamskog kalendara. Ispitivajući stranu primetila je da se iza arapskih slova nazire koptsko pismo. Kontaktirala je sa kompanijom koja je posedovala stranicu i oni su uspeli da identifikuju koptski tekst kao odlomak iz Starog Zaveta.

Selard smatra da je ovo otkriće veoma značajno za istoriju Kurana i ranog islama, jer je dokaz kulturnih interakcija dvaju različitih religioznih zajednica. Veruje se da je rukopis poreklom iz Egipta, koji je bio dom koptskim zajednicama za vreme arapskih osvajanja. Dok je stil pisanja delova iz Kurana iz VIII ili ranog XIX veka, tesko je odrediti koliko je stariji koptski tekst ispod njega, ali nam formacija znakova pokazuje da je malo verovatno su napisani pre VII veka.

Palimpsesti Kurana su veoma retki, a do sada nije nađen nijedan koji je napisan preko hrišćanskog teksta. Jos jedan primer palimpsesta Kurana su dva lista iz Hijazi Kurana, koja su napisana preko jedne ranije verzije Kurana.

Ovakva otkrića su nam veoma dragocena, prvenstveno za arheologiju i paleografiju. Njima se odmotava klupko ljudske istorije, pa svakim danom saznajemo sve više o našoj prošlosti, o veri i samom čoveku. 

Prijatelj portala