Ulice Pompeje

Foto: Pixabay

POMPEJA SADA OTVORENA I ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

Iskopine u Pompeji su definitivno postale mesto gde svi mogu da uđu i kreću se bez arhitektonskih barijera. I osobama sa invaliditetom od skoro mogu da uživaju u iskopinama Pompeje, jer im je pristup nalazištu omogućen u dužini od tri kilometra. 

Nije slučajno što se ova intervencija, sprovedena u okviru Velikog projekta koji omogućuje pristupačne puteve i prevazilaženje prepreka, zove „Pompeja za sve". Do pre nekoliko meseci, ulice i kuće ovog antičkog grada činile su se nepristupačnim svima koji imaju poteškoće u kretanju: nisu u pitanju samo nepokretni, već i majke sa kolicima, starije osobe, povređeni.

Međutim, sada je omogućen lak prolaz bez arhitektonskih barijera kroz oblast Pompeje od ulaza Porta Marina do Amfiteatra, šetnja duž ulice Abondanca, sa pristupom najznačajnijim i najinteresantnijim zdanjima ovog mesta, obuhvatajući ukupno dvadeset građevina. Dario Frančeskini, ministar kulturnih aktivnosti i dobara i ministar turizma, u okviru evropskog dana posvećenog osobama sa invaliditetom, zadužen je za otvaranje projekta „Pompeja za sve", najveće trase jednog arheološkog područja u Italiji. Trasu će prikazati direktor Velikog projekta Pompeja, Luiđi Kuratoli i generalni direktor Masimo Ozana.

Sve u svemu, radi se o 3 prohodna i veoma bezbedna kilometra za osobe u invalidskim kolicima, mame sa decom, stare osobe, osobe sa štapom, ali i za slepe i slabovide osobe. Na svečanom otvaranju rute, koja je većim delom već bila prohodna od prošlog septembra, prisustvovala su i neka udruženja za promovisanje i zaštitu prava osoba sa invaliditetom.

Dakle, omogućeno je kretanje unutar antičkog grada bez poteškoća sa neravninama i trotoarima. Zahvaljujući brojnim izmenama u ovim oblastima, niz pokretnih rampi od čelika dozvoliće pristup kompleksu Đulija Feliće, kući Venera in Konkilja i Oktavijus Kvartio. Efebo i Kriptoportiko i Sacerdos Amandus su otvorene za posete od decembra 2015, a mogu se posetiti i Orto dei Fuđaski, Fauno, Dioskuri, sve do tornja koji zatvara ulicu Merkur. Trasa takođe vodi do Foruma, sa pristupom velikom delu Bazilike, sve do hrama Venera.

Nadamo se da će ovakvih izmena biti i na drugim značajnim mestima i spomenicima kulture, a do tada, uživajte u Pompeji.

Prijatelj portala