PREDSTAVA DOM BERNARDE ALBE

Foto: NARODNO POZORIŠTE

LORKA JE PONOVO NA SCENI ― PREMIJERA PREDSTAVE „DOM BERNARDE ALBE” U NARODNOM POZORIŠTU

Sa zadovoljstvom obaveštavamo čitaoce da je Narodno pozorište u Beogradu za ovu sezonu pripremilo komad Federika Garsije Lorke, jednog od najpozantijih španskih umetnika. U pitanju je predstava „Dom Bernarde Albe”, koja će premijerno biti izvedena 5. aprila, sa početkom od 20.30h , nasceni „Raša Plaović”.

Predstavu potpisuje mlada rediteljka Ana Grigorović, a u podeli su se našle glumice Dara Džokić (u ulozi Bernarde), Svetlana Bojković (Ponsija), Zlatija Ocokoljić Ivanović (Angustija), Dubravka Kovjanić (Magdalena), Zorana Bećić (Amelija), Sloboda Mićalović (Martirio), Suzana Lukić (Adela).

Ono što ovu predstavu čini specifičnom jeste to što se na sceni nalaze jedino ženski likovi. Odsustvo muškaraca podstiče strasti i potiskivane želje, međusobna trvenja i unutrašnje trzaje ženskih likova.

Zaplet je naizgled jednostavan ― nakon smrti muža donja Bernarda odlučuje da zatvori svoje kćeri u kuću kako bi ožalile oca. Žalost,međutim, traje predugo. Saznanje da će osam godina kuća biti ožalošćena i da će iz zidina tame, tišine i tuge izaći samo najstarija i najružnija od svih sestara, ali samo zato što ima dovoljno veliki miraz da bi bila isprošena, dovodi do tenzije koja više ne može biti kontrolisana.

Bernarda preuzima ulogu glave porodice, te pokušava da strogim pravilima ograniči i sputa svaki pokušaj svojih kćeri da osete životne radosti i budu slobodne. Njena reč je zapovest, a njena je jedina briga da ništa što se u kući dešava nikad ne dospe izvan njenihz idova. Stoga je prozor ključno mesto i svedok najbitnijih momanata drame, svedok koji može da izda ili prećuti, u zavisnosti od toga da li je neko od „tuđina” u njegovoj blizini.

Dramaturg Vanja Nikolićističe: „Ako uzavrele emocije i strasti ponesu, a prozor ostane otvoren, čuje se mnogo, čuje se sve, možda i previše. Zato se ponekad na prozoru stoji i prisluškuje. Ali se mnogo češće sa prozora sklanja ili se neko ućutkava.”

Sukob između želja za slobodom i uživanjima i tradicijskih normi i stega čini dramu napetom i razbija njenu monotoničnost. Strasti su ustalasane još na samom početku, ali se emocije gradacijski pojačavaju kako bi na kraju dovele do porodične tragedije.

Dramaturg i v.d. direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, Željko Hubač iskazao je veliko zadovoljstvo, najavljujući premijeru pomenute drame, i naročito istakao značajni udeo ženskog pozorišnog ansambla u njenoj realizaciji. „Dom Bernarde Albe” označio je kao jedno od remek-dela svetske klasike i sa ponosom istakao da će se povodom ove predstave na sceni Narodnog pozorišta naći Dara Džokić i Svetlana Bojković, kao dva značajna imena srpskog teatra, ali i njihove mlađe koleginice.

Rediteljka Ana Grigorović priznala je da je drama „Dom Bernarde Albe” predstavljala izvesni izazov, te da je polazište za rad na njoj bilo traganje za onim što bi se u tekstu iz 1936. godine moglo ticati nas danas.

Ana Savić

Foto: Promo Narodno pozorište (www.narodnopozoriste.rs)

Prijatelj portala