SUMNJIVO LICE

Foto: PRESS NARODNO POZORIŠTE U SUBOTICI

NARODNO POZORIŠTE SUBOTICA 2. APRILA GOSTUJE NA VELIKOJ SCENI SA NUŠIĆEVIM „SUMNJIVIM LICEM“

Narodno pozorište Subotica 2. aprila gostuje na Velikoj sceni sa Nušićevim Sumnjivim licem.

Narodno pozorište Subotica, Drama na srpskom jeziku, gostovaće 2. aprila (19,30) na Velikoj sceni sa komedijom Branislava Nušića Sumnjivo lice, u režiji Predraga Štrpca.

Teško da se može nešto novo reći o opusu Nušićevih komedija pa tako i o Sumnjivom licu. Velika novost bi bila da, radeći a potom i gledajući Nušića, otkrijemo da je zastareo, prevaziđen i da je prestao da bude aktuelan, da njegove likove ne prepoznajemo više među nama, da su njegove dramske situacije i mentalitetske crte likova u njima, nama odavno strane. Jednom rečju, da smo se mi promenili i postali bar malo drugačiji. Potpuna novost bi bila da smo prestali da budemo, neko manje, neko više, kao likovi iz Sumnjivog lica; korumpirani, pohlepni, ograničeni, pokvareni, podmitljivi, prefrigani, lenji, neobrazovani, prevejani, prevrtljivi; da smo prestali da svojim delanjem ili nedelanjem stvaramo kriminogeno društvo koje sve dublje i dublje tone u kal sopstvenih izmišljenih veličina, svakodnevnih laži i egocentrične pohlepe. To bi bila prava novost. - Ovako je Štrbac najavio predstavu, karakterišući tako i naš mentalitet kroz Nušićeve komedije, koje su uvek aktuelne bez obzira na vreme. 

 

Uloge tumače: Miloš Stanković, Suzana Vuković, Jovana Belović, Vladimir Grbić, Ljubiša Ristović, Igor Greksa, Zoran Bučevac, Dimitrije Dinić, Sanja Moravčić, Milan Vejnović, Srđan Sekulić i Nebojša Čolić.

Predstava je premijerno izvedena 19. maja prošle godine.

Tekst: Zorka Kovačević 

Foto: PRESS Narodno pozorište 

 

 

Prijatelj portala