Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu

Foto: Press Srpsko narodno pozorište

OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA U NOVOM SADU

Dragi čitaoci, pozivamo vas da 28. marta u Novom Sadu proslavite Dan Srpskog narodnog pozorišta, i ujedno, njegov 157. rođendan!

Proslava praznika počinje tradicionalnim obilaskom spomenika Jovanu Steriji Popoviću, Marini Olenjinoj i Peri Dobrinoviću, biste Drage Spasić i groba Stefana Stefanovića kod Uspenske crkve, gde će delegacija položiti cveće.

Nakon obilaska sledi Svečana akademija na sceni „Pera Dobrinović”, s početkom u 12 časova, kada će biti uručene godišnje pohvale, nagrade i medalje Srpskog narodnog pozorišta. Svečanu akademiju će svojom besedom otvoriti dr Zoran Đerić, upravnik pozorišta. Potom će pozdravnu reč prisutnima uputiti Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine. U okviru Svečane akademije održaće se i umetnički program, u kojem će se predstaviti mladi umetnici Srpskog narodnog pozorišta.

Dan možete završiti maestralnim izvođenjima predstave „Laža i paralaža”, na sceni „Pera Dobrinović" u 19.30 časova, i praizvedbom komične opere Dejana Despića „Pop Ćira i pop Spira”, prema romanu Stevana Sremca, na sceni „Jovan Đorđević" u 19 časova.

Srpsko narodno pozorište je osnovano 1861. godine u Novom Sadu, i ono je najstarije profesionalno pozorište kod Srba. Ima zadatak da budi svest naroda, da ga proučava i podučava, ono je ogledalo u koje svako od nas može da se zagleda. Zato vas srdačno pozivamo da prisustvujete ovom svečanom događaju, 28. marta u Novom Sadu.

 

Tekst: Sofija Milinković

Foto: Press Srpsko narodno pozorište

Prijatelj portala