Predstava slovenačkog pozorišta u Beogradu

Foto: WWW.REDINFOPORTAL.COM

GOSTOVANJE NARODNOG POZORIŠTA IZ LJUBLJANE U BEOGRADU

Slovenačko narodno pozorište „Drama” iz Ljubljane gostovaće 2. marta u Narodnom pozorištu u Beogradu. Predstava Dušana Jovanovića „Zid, jezero“, u režiji Miloša Lolića, počeće u 19:30 na Velikoj sceni.

U okviru niza značajnih gostovanja koje je Narodno pozorište najavilo u godini jubilarne 150. sezone, jedno od najznačajnijih jeste gostovanje „Drame”, Slovenačkog narodnog pozorište iz Ljubljane, a naše Narodno pozorište će zauzvrat gostovati u Ljubljani u maju na „Drama” festivalu, sa predstavom „Carstvo nebesko“, u režiji Jerneja Lorencija.

Ovo je prva razmena predstava sa ovim slovenačkim pozorištem nakon višedecenijske pauze. Upravo zbog toga ovaj događaj dobija još više na značaju u okviru saradnje i kulturne razmene Srbije i Slovenije.

Jovanovićeva drama iz jednog čina predstavlja snažan tekst na granici nekoliko žanrova. Priča govori o supružnicima Rudiju i Lidiji, koji su zajednički život već odavno pregradili zidom. Njih dvoje, svako svom gostu koji im dođe u posetu, pričaju o dramatičnim događajima od pre četrnaest godina koji su se fatalno urezali u njihov život i zauvek ga promenili. „Zid, jezero” je neobična drama iz komšiluka, napisana pre raspada bivše zemlje, pre njenog kompletnog raspada, pre nerazumljivo krvoločnog rata. Zidovi koje ljudi izgrađuju između sebe, jezero u kojem tonu deca, kuća koja dugo gori…Kakva je zapravo sudbina ovih ljudi? Dođite i zaključite sami!

Uloge tumače Polona Juh (Lidija), Saša Mihelčič (Sošolka), Branko Šturbej (Rudi) i Saša Tabaković (Lekar).

 

Prijatelj portala