BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Foto: KOLARAC

PREMIJERA GLIJEROVE SIMFONIJE U BEOGRADSKOJ FILHARMONIJI

U petak 2. marta sa početkom u 20h Kolarac će biti domaćin jedne velike balkanske premijere Glijerove simfonije „Ilja Muromec“, muzičku priču o popularnom ruskom junaku, koju su priredili Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc.

Ilja Muromec je tokom vremena postao heroj brojnih filmova, slika, spomenika, karikatura i anegdota. Legenda o njegovom junaštvu inspirisala je i ruskog kompozitora Rajnholda Glijera da kroz ovu simfoniju prikaže najvažnije trenutke iz Iljinog života.

Zašto se baš opredelio za ovog mitskog lika, šef-dirigent je rekao da se često susretao sa likom Ilije Muromeca dok je odrastao u Istočnom Berlinu, jer je njegov lik postao predmet parodije zbog sovjetske propagande. Baš takav stav prema ovom junaku ga je i privukao da se detaljnije upozna sa Glijerovom simfonijom. Istakao je da „ovo delo se retko nalazi na repertoarima zbog svoje izuzetne težine jer orkestrima često nije dovoljan standardan broj proba da ga savladaju. Sa Beogradskom filharmonijom je zazvučalo odmah na prvoj probi i tada sam bio siguran da je ovo zaista pravi izbor da upoznamo publiku sa muzikom kojom zaista imamo mnogo da kažemo”.

Ulaznice možete nabaviti na blagajni Kolarca, i to sat vremena pred početak koncerta, požurite jer ih ima samo sto!

 

Prijatelj portala