ORKANSKI VISOVI FILM

Foto: GOOGLE FREE IMAGES / WIKIMEDIA.ORG

10 NAJVEĆIH LJUBAVNIH PRIČA U KNJIŽEVNOSTI

Oni mogu rastopiti vaše srce, nasmejati vas i učiniti da zaboravite na pronalaženje maramice za brisanje suza. Ako tražite posebnu osobu ili pravu ljubav, ovi klasici znaju kako da vas pogode pravo u srce. Dakle, pokrijte se ćebetom, isključite svetla da vas ne uznemiravaju i pronađite se u najlepšim ljubavnim pričama svih vremena.

 

1. „Orkanski visovi”

U jednom od velikih klasika koji je slomio srce desetini generacija u liniji scenarija „izgubljena ljubav može pretvoriti dobrog čoveka u lošeg”, romani Emili Bronte nas vodi do rezidencije Orkanskih Visova 1802. U ovoj vanvremenskoj ljubavnoj priči, glavni junak HItklif raste i vraća se svom najboljem prijatelju i njegovoj usvojenoj sestri, Ketrin, njegovoj večnoj ljubavi. Ali jedan neočekivani komentar zauvek mu je promenio životni put.

Zabavne činjenice: Ohrabrujuća balada Boni Tejlor 1983. Total eclipse of the heart, inspirisana je upravo romanom Orkanski visovi.

 

2. „Ana Karenjina”

Ljubav može da bude razarajuća. Jedan od najčeščih izbora autora, ovaj Tolstojev roman je sličan tevenoveli. Smeštena u najvišim krugovima ruskog društva, Ana Karenjina posećuje svog brata Stivu u Moskvi kako bi spasila njegov brak. Dok je bila tamo, ona se zaljubljuje u grofa Vronskog. Jedna udata žena, Karenjina, bori se sa svojim željama dok je one ne osvoje u potpunosti. Ona napušta svog supruga Alekseja. Posle neodobrenog razvoda braka, Ana tokom života zahteva prihvatanje ovog odnosa. Kada mrlje njenog ljubavnog života postanu prevelike, Ana napušta Vronskog u besu i... Pa, ako još uvek niste pročitali, uradite to! Nećemo vam dati bilo kakav sreceparajući kraj ovde.

Zabavne činjenice: Ana Karenjina je postala jedan od bestselera svih vremena u 2004. godini, nakon što ju je Opra postavila na listu omiljenih.

 

3. „Romeo i Julija”

Gde je umetnost, Romeo? U jednom od najpoznatijih dela Viljema Šekspira, ljubavnika među zvezdama, ispričana je i prevođena tokom vremena (od klasika Zapadna strana priče do dobropoznatog Romea i Julije). Priča koja može povezati sve ljubitelje, Romeo i Julija fokusiraju se na tragedije koje prate gubitak istinske ljubavi. Voljeni Romeo Montagi i Julija Kapulet, dva najpoznatija klana u književnosti sa suprotnih strana Verone i mosdakordesija, gde se porodice iznad ljubavi dovode do samožrtvovanja.

Zabavne činjenice: Jedna vrsta poznate kompjuterske igrice Sims 2, odigrava se u naselju pod nazivom Veronavile, u kojem su dva lika, Romeo Monti i Julija Kap, zaljubljuju.

ROMEO I JULIJA

Foto: GOOGLE FREE IMAGES / WIKIMEDIA.ORG

 

4. „Kazablanka”

Igraj ponovo Sem! Poznati u fantastičnoj igri Humfri Bogart i Ingrid Bergman, ova ljubavna priča počinje u jednoj drami Muraj Burnet, a pretvorena je u filmski scenario od strane braće scenarista Julijusa i Filipa Epsteina i njihovog prijatelja Hauarda Korca. U ovoj priči amerikanac Rik Blain je vlasnik kockarskog kluba Američki Rik kafe u marokanskom gradu Kazablanki. Sa događajima koji su se odvijali tokom Drugog svetskog rata, Rik postaje čovek preke naravi nakon izdaje devojke Ilse Lind. Kada se ona iznenada ponovo vraća u njegov život, sa svojim suprugom, Rik treba da se suoči sa prošlošću.

Zabavne činjenice: Evo, gde te vidim srce, obrađivala je pet najvaznižnijih scena u istoriji kinematografije. Zajedno sa tim, još 6 scena iz ovog filma je rangirano u prvih 100.

 

5. „San letnje noći”

 Sanjao sam jedan kratak san. Romantična komedija Viljema Šekspira, smeštena u Atini kada Tezeus planira veliki festival u čast njegovog braka. Tokom tog vremena, Tezeova ćerka Hermia odbija da se uda za svog verenika nakon svoje ljubavi i privrženosti Lisandu. Protiv očeve želje, ona beži i skriva se u šumu i ...da nađe ko je bio i tom tenutku u šumi? Cela priča nam predstavlja ljubavni trougao sa iznenađenjem!

Zabavne činjenice: 1989. u poznatom filmu „Društvo mrtvih pesnika”, glavni lik Neli Peri, koga igra Robert Sean Leonard, je bio deo glumačke ekipe upravo u ulozi Pucka koji igra u jednoj međugradskoj predstavi „San letnje noći”.

 

6. „Doktor Živago”

Mladić upoznaje devojku... Ovaj ruski roman, dobitnik Nobelove nagrade Boris Pasternak, je stari klasik čovekove ljubavne priče za dve žene. Juri Živago je doktor i pesnik Ruske revolucije 1917. Oženjen aristokratkinjom Toniom, i zaljubljen u medicinsku sestru Laru. Smešten u ratnom periodu, ovaj Živagov ljubavni trougao postaje plan kombinacije sudbine i vraća u pozadini rat kao protagonistu protiv krhog srca.

Zabavne činjenice: Prva verzija filma „Doktor Živago” bila je verzija zasnovana na televizijskoj seriji u Brazilu 1959.

 

7. „Razum i osećajnost”

Sestra i najbolja prijateljica. Još jedan klasik Djejn Ostin iz 1811., ova ljubavna priča se dešava sestrama Dašvud, Elinor i Marijani. Smrću njihovog oca, one gube porodičnu imovinu i uslovljene su siromašnim životom. Priča prati sestre dok one postaju udaljene jedna od druge, ali ne u duhovnoj ljubavi i romantizmu koji ih karakteriše.

Zabavne činjenice: U jednoj novoj verziji Ane Li 1955. „Razum i osećajnost”, 6 glumaca su takođe bili protagonisti filmova Hari Poter: Ema Tomson, Alan Rikman, Gema Dzon, Robert Hardi, Elizabet Sprigs i Imelda Stanton.

 

8. „Opasne veze”

Opasne veze je jedan roman sastavljen od pisama. Ovaj klasik iz XVIII veka, od Piera Kloderlosa de Laclosa je bez sumnje najmračnija priča o zavisti, žedji za moć, prevarama i romansi. Sa protagonistom Markizom de Merteli, koja traži od svog partnera Vikomtija de Valmonta da zavede njenu mladu rodjaku. U međuvremenu, mlada Sesilija je zaslepljena njenim profesorom Kavalieri Dansenijem. Ljubavna priča, prevara i laži se prikazuju u ovoj priči,

Zabavne činjenice: Kultni film iz 1999. „Đavolji planovi” je moderna adaptacija romana „Opasne veze”.

 

9. „Gordost i predrasude”

 Igra mačke i miša u književnosti, svetski poznata kao i čuveni roman Džejn Ostin. Čarls Binglej je mladić koji živi u gradu, na imanju sa svojim sestrama i bliskim prijateljem Fitviliamom Darsijem. Nazvan „lovac” svih mladih i slobodnih devojaka u gradu, zbog njihovog izgeda i para, Darsi je poznat kao osoba snobovskog tipa. Sused Elizabet Benet oseća poniženje od strane bolesnog Darsijevog ega jer zbližavanje oboje na balu ispisuje čitavu priču.

Zabavne činjenice: Knjiga „Dnevnik Bridžit Džons”, Helen Filding inspirisan je „Gordošću i predrasudama”.

 

10. „Bogorodičina crkva u Parizu”

 Viktor Igo: Ooo, Kvazimodo! Priča Viktora Igoa, smeštena je u Pariz 1482. u centru katedrale Notr Dam. U ovoj priči, gde „prava ljubav dolazi iznutra”, romska plesačica Esmeralda zaljubljena u svog Kvazimoda, grbavog, dobrodušnog, ali deformisaog. Po naređenju arhiđjakona Fola, Kvazimodo pokušava da zgrabi Esmeraldu, ali ga čuvaju stražari. Na sudu, Kvazimodo biva ponižen u javnosti, a njegovoj žrtvi Esmeralidi je žao njega. Nakon toga, Esmeralda je kažnjena zbog ubistva Febusa, ali na dan suđenja nju spasava Kvazimodo. Ali da li istinska ljubav može da nadmaši razlike u izgledu?

Zabavne činjenice: Grbavac Notr Dama je u nekoliko navrata bila televizijska adaptacija i ima dve glavne uloge- Antoni Kvin iz 1956. i Antoni Hopkins iz 1982.

 

Svaka od ovih ljubavnih priča je jedinstvena i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Da li biste uopšte mogli da se odlučite za omiljenu? Da li ste možda i sami proživeli neku od njih, pa se možete identifikovati sa glavnim likovima? U svakom slučaju, nećete se pokajati ako proživite dešavanja glavnih junaka čitajući o njihovom ljubavnom životu punom obrta.

Prijatelj portala