KRVNE KRUPE OZNAKE

Foto: PIXABAY

CRVENI KRST SRBIJE DODELJUJE PRIZNANJA „ZA NAJHUMANIJU SREDINU”

Svakodnevne vesti i informacije koje sa različitih strana stižu do nas ponekad umeju da ostave utisak da nas okružuju samo negativni primeri. Stalno pričamo o tragedijama, onim trenucima kada ljudi pokazuju svoje loše strane, i kao da smo zaboravili da postoji i ono nešto lepo. I potpuno je istinito ono što Dragan Nikolić izgovara u serijalu Nešto lepo, čitajući tekstove Slobodana Stojanovića:  „Postoji ono čuveno novinarsko pravilo o tome šta je zanimljivo. Kaže se: nije nikakva vest da je pas ujeo čoveka nego bi bila da je čovek ujeo psa, U svakom slušaju, neko nekoga mora da ujede. Dabome, kakva bi bila vest da je čovek pomilovao psetance koje mu se vrzmalo oko nogu? Nikakva!” E, dosta je bilo loših vesti, bar za danas. U Crvenom krstu Srbije, sutra, dešava se nešto lepo.

Ceveni krst Srbije poziva sve građane koji u vazduhu osećaju nedostatak nekih lepiš vesti, informacija, ili dešavanja, da sutra 14. juna u 12 časova, u Svečanoj sali Crvenog krsta Srbije (Simina 19, Stari Grad), svojim prisustvom uveličaju svečanost na kojoj će Crveni krst dodeliti priznanja Za najhumaniju sredinu

Priznanje Za najhumaniju sredinu primiće tri grada i sedam opština iz Srbije u čijim sredinama je Crveni krst motivisao najviši procenat stanovništva za dobrovoljno davanje krvi. Među dobitnicima ovog priznanja na prvom mestu, sa najvišim procentom stanovništva koje se odlučilo na ovakav humani čin, nalaze se opština Preševo i grad Požarevac, a za njima slede i Kragujevac, Bor, Inđija, Lazarevac, Bačka Palanka, Lajkovac, Despotovac i Zemun, Ovo prestižno priznanje dodeljuje se 14. juna, jer se ovog dana širom sveta proslavlja Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.  

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se na dan kada je rođen austrijski biolog i lekar Karl Landštajner. U pitanju je naučnik koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, a za ovo svoje otkriće 1930.godine dodeljena mu je Nobelova nagrada. Ovaj praznik obeležava se od 2004. godine. Širom sveta, 14.juna se organizuju manifestacije sa ciljem podizanja svesti o značajnoj ulozi trasfuzije krvi u spašavanju ljudskih života i unapređenju zdravlja ljudi. Takođe, cilj obeležavanja ovog praznika jeste i apel koji se širom sveta upućuje ljudima i poziv da redovno daju krv, kako bi se sprečile nestašiće u bolnicama i klinikama.

U Beogradu će se povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi održati više uličnih manifestacija, akcija dobrovoljnog davanja krvi, a volonteri Crvenog krsta Vračar i Savski venac će ispred Instituta za transfuziju krvi Srbije pozivati građane da daju krv u sali Instituta. Crveni krst Novi Beograd istu ovakvu akciju organizuje u Studentskom gradu. Centralna manifestacija proslave Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi jeste upravo dodela priznanja Za najhumaniju sredinu.

Na kraju nam ostaje da vas još jednom pozovemo da sutra svojim prisustvom odate priznanje najhumanijima među nama, i da se ponašate baš onako kako nam poručuje slogan ovogodišnje manifestacije: Budite tu za druge. Dajte krv. Podarite život.

I ne zaboravite, uvek postoji i ono nešto lepo!

Tekst: Marija Stevanović

Prijatelj portala