MENZA

Foto: PIXABAY

NOVA APLIKACIJA POMAŽE U PREHRANI UGROŽENIH

Tehnologija ponovo zadaje udarac i još jednom dokazuje da može da doprinese poboljšanju života, ovog puta stvaranjem aplikacije koja pomaže u prehrani ugroženih. Svetski prehrambeni program Ujedinjenih nacija se digitalizuje, i to uz pomoć aplikacije „Famoco”, koja predlaže sistem prihvatanja elektronskih kartica prehrambene pomoći.


Da li tehnologija može da promeni svet? To pitanje postavljeno je na događaju „Social Tech”, koji je 10. maja organizovao BpiFrance (javna banka za investicije) u svojim prostorijama u Parizu, posvećenim inovacijama i njihovoj brzoj realizaciji. Petnaestak učesnika polemisalo je o humanitarnim inovacijama, zdravlju, okolini i sličnim temama.


Na samom otvaranju briljirala je francuska aplikacija „Famoco”, koja je već dobila dve uzastopne apelacione ponude da pomogne Ujedinjenim nacijama u održavanju i praćenju situacija i osoba u okviru Svetskog prehrambenog programa. Kako? Pomoću elektronskih kartica za prehrambenu pomoć. Osnivač aplikacije Lajonel Baraban i drugi saradnici podsećaju na količinu bačene hrane i tako objašnjavaju svoju odluku da osnuju „Famoco”, ne bi li pomogli u digitalizaciji njihovih obrok-vaučera.


„Famoco” pruža bezbedne i personalizovane elektronske kartice korisnicima, koji mogu da na listu korisnika dodaju osobe iz svog domaćinstva (četiri korisnika po kartici). Onda će imati mogućnost da odu kod prodavca koji ima aparat za učitavanje na kom se nalaze razni obroci predloženi od strane Prehrambenog programa, koji služi za to da bi se izbegla loša ili nedovoljna ishrana, kao i zloupotreba novčane pomoći (cigare, alkohol, oružje i tome slično). Dakle, vaučeri su namenjeni isključivo ishrani.

Korisnik pokazuje svoju karticu i daje otiske prstiju, a zatim prodavac dobija informacije od najbližeg kompjuterskog centra – to je tehnologija Polja bliske komunikacije. To znači da nema kontakta.
Tehnologija je bezbedna na dva nivoa: bezbednost aparata za učitavanje (firma je napravila poseban android program za kontrolu aparata na daljinu), zatim, bezbedno učitavanje kartice i potvrda o transakciji uz pomoć kriptografskih tehnologija koje se koriste u bankarskom svetu.


Projekat je već pokrenut u Keniji, a onda i u Gani (6000 karata podeljeno je u Ganiji). I druge zemlje, među kojima su Nigerija i Pakistan, imaće mogućnost da koriste ovu uslugu. Tu je još i Irak, gde se planira prva faza razvoja sa 100 000 karata da bi se pomoglo sirijskim izbeglicama.

Prijatelj portala